top of page

Het geheim van Miguel Angel Jiménez.


Beste golfer,

Wie kent hem niet: dé bekenste - en meest stijlvolle – warming-up in de golfwereld. Ja, die van Miguel Angel Jiménez! En dat Jiménez tot op heden op PGA Tour niveau nog wedstrijden speelt en recent op 20 mei op de Champions tour heeft gewonnen, is zeker geen toeval.

Geheime strategie

Ben jij het type golfer die alles uit de kast haalt om je prestatie op de baan te verbeteren en verder te kunnen slaan? Van een nieuwe driver tot het verbeteren van je swing techniek? Wat als ik je zou vertellen dat er een goedkopere manier bestaat om dit te verkrijgen? Het klinkt misschien simpel, maar hier is mijn strategie voor meer afstand én minder kans op blessures door overbelasting: een opwarmingsroutine!

Verwaarlozen

Helaas is er bij golf tot op heden een stigma verbonden aan het opwarmen op de driving range. Zelf merk ik op dat waneer ik op de driving range een andere beweging maak dan de golfswing, er toch raar wordt gekeken.

’Golfers die hun warming-up verwaarlozen, doen dit uit een gebrek aan intentie en niet uit een gebrek aan kennis’, stelt het Titleist Performance Institute. Daarom nodig ik jou uit om met de volgende concepten aan de slag te gaan en te experimenteren welke positieve impact dit heeft op jouw lichaam en golfspel.

Hoogste tijd om deze stigma’s (en excuses) te doorbreken. Wil je er geen gras over laten groeien en direct op de juiste manier van start gaan? Dan is mijn Golf Fitness workshop deze zomer wellicht iets voor jou.

Meer clubhead speed!

Onderzoekdoor een buitenlandse TPI-collega toont aan dat slechts vijf minuten van warming up oefeningen aanzienlijk hogere clubhoofdsnelheid en carry afstand met de driver konden produceren.

Wat werkt absoluut niet tijdens de warming-up om blessures te voorkomen ?

1. Vermijd het swingen met 2 clubs. Deze old-school methode zie ik heel vaak. Het draagt niets bij tot het effectief warm maken van de spieren en swing, in tegendeel, het werkt tegen en kan desastreus zijn voor de onderrug! Vooral als dit de eerste oefening is die je koud doet.

2. ’Rekken en strekken’: Zoals bijvoorbeeld de tenen proberen aan te raken en een paar keer op en neer veren en lang vast houden. Statische rek houdingen verminderen de output van kracht op een koud lichaam.

3. 50-minuten instensief oefeningen doen. Waar ben je mee bezig? Een workout of warming-up? De workout is voor later in de sportschool ;) Zorg dat je niet vermoeid aan de eerste tee staat.

(Het is namelijk wél zo dat tour professionals gemiddeld een uur kunnen bezig zijn met alleen de fysieke warming up voordat ze de range op gaan)

Begrijp me niet verkeerd. Ik zie talloze golfers deze dingen doen en denk ‘wauw, wat goed dat ze uberhaupt aan een warming up denken’. Maar vraag me dan wel af, waarom niet meteen gaan voor de effectieve bewegingen?

Welke basis elementen kun je als golfer niet missen in de voorbereiding en pre-game routine?

1. Start met 3 minuten joggen en daarna foam rollen

2. Breng de spieren die nodig zijn voor de swing in beweging door dynamische oefeningen.

3. Besteed aandacht aan jouw zwakste punt (hier kom je door de TPI screening achter)

4. Focus op het activeren van de bilspieren, schouderbladen en core spieren. (Resistance band warming up)

5. Maak ook de polsen en enkels even los

6. Focus als laatste op ademhalingsoefeningen om de spierspanning weg te houden en actief doch relaxed aan die eerste hole te beginnen.

Hoe lang duurt de voorbereiding ? Wat doet een warming up voor het lichaam ? Wat voor impact geeft een specifieke voorbereiding op het golfspel?

Dit en nog veel meer elementen bespreek ik tijdens mijn workshops. In juli worden de workshops in Spijk gegeven maar deze zijn ook te boeken op locatie voor jouw golfclub.

Gun jezelf een training in deze basiselementen en persoonlijke begeleiding met theorie en uitvoerige praktijkoefeningen in mijn aankomende workshop in juli. Kijk daarvoor op https://www.lpgolfperformance.nl/golffitnessLet op: het aantal plaatsen is beperkt.

Wil je meer weten over golf fitness? Contacteer me en ik vertel je graag meer hierover tijdens een presentatie of workshop op jouw golfclub. Neem contact op via info@lpgolfperformance.nl


210 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page