top of page

Niet harder maar slimmer trainen.


Hi ,

Wauw, wat is de zomer voorbij gevlogen! Ik hoop dat je heel vaak, met veel plezier en zonder klachten, hebt kunnen golfen. Misschien heb je wel je beste ronde ooit gespeeld dit seizoen? Of heb je eindelijk die achttien holes zonder vermoeidheid kunnen spelen? Vele van mijn golfers ervaren in de baan ook meer rotatiemogelijkheden en een betere body-swing connectie. Wat hun resultaten deze zomer naar een hoger niveau geeft gebracht.

Wat mij betreft heb ik deze zomer, tijdens wedstrijden of on-course coaching dagen, enkele van mijn golfers in de baan zien spelen. Na een winter keihard werken in de gym zie ik ze alle technieken toepassen in de baan die ze zo hard hebben geoefend. Dat is mijn ultieme voldoening van mijn werk… De golfers zien presteren en genieten op de baan.

Maar back to business. Off-season is around the corner. De uitgesproken periode om alles op alles te zetten om jouw doelen voor komende seizoen binnen bereik te brengen. Iets wat ik vaak hoor is ’Liesbeth, ik wil deze winter werken zodat ik betere heup mobiliteit heb en een consistente volgorde van beweging in mijn downswing kan krijgen’. Dat is echt fantastisch! Maar waar begin je nou met fysieke training voor golf ? Om je komende periode op weg te helpen tijdens de donkere wintermaanden, geef ik jou mijn vijf belangrijkste tips die in elk winterprogramma zouden moeten zitten.

1. Een screening en volledig assessment.

Waarom iedere golfer een TPI screening zou moeten lees je hier.

2. Respecteer de opbouw.

Te vaak zie ik golfers van een hele lage (0) intensiteit gaan naar een super hoge intensiteit (10). Oftewel een jonge geest in een wat minder jong lichaam die een workout doet alsof ze nog 16 jaar zijn. Misschien herkenbaar? Het resultaat: ontstekingen in de schouders of ellebogen, rugklachten en dagenlang spierpijn. Dit is een uiteindelijke roofbouw op je lichaam en je verliest enorm veel tijd doordat je hierdoor stilstaat met je trainingsschema.

Bouw de intensiteit geleidelijk op door dagelijks 20 minuten mobiliteitsoefeningen in te plannen. Een coach helpt je de juiste oefeningen te selecteren en houdt je verantwoordelijk wanneer de motivatie even ver te zoeken is.

Droom je als fanatieke gemotiveerde golfer om momentum te creëren in je golfspel? Om volgend seizoen eindelijk jouw handicap te verlagen en zonder die vermoeidheid te golfen? Verlang je ernaar om veel meer uit je spel te helen, maar je wil niet nog harder trainen? Vind je het lastig om een trainings schema vol te houden? Ben je ambitieus en wil je graag een top amateur worden, maar blijf je op hetzelfde niveau hangen met je golfspel & fysieke conditie? Als je JA op een van deze vragen hebt geantwoord, is mijn op maat gemaakte Master programma écht iets voor jou!

3. Train bewegingen.

Voordat je aan je krachtprogramma begint even dit. Eén van de meest voorkomende fouten (als het gaat om training voor golf en sport) is het indelen van een trainingsplan onder de verschillende gebieden die getraind moeten worden. Zoals bijvoorbeeld. Maandag is armen en schouder dag, dinsdag benen, woensdag rug etcetera. Je begrijpt me. Train bewegingen, train niet spieren in isolatie wanneer je optimaal fit en sterk wilt worden en blijven. Als je je trainingsprogramma aanpast naar het trainen per functie, zul je er dus bij het golfen zoveel meer baat aan hebben.

Een voorbeeld zou dus kunnen zijn voor één training: 20 minuten mobiliteit en stabiliteit, 20 minuten kracht, 10 minuten explosiviteit of snelheid, 15 minuten stretch en relax. Met de focus op het volledige lichaam.

4. Zonder herstel, niet optimaal

Herstel training is een aspect dat in mijn ervaring en visie te vaak wordt overgeslagen en nog te weinig beoefend wordt. Zonde, want juist met de goede herstellende oefeningen na een intensieve golf- of trainingsdag, zorg je ervoor dat het lichaam de volgende dag weer fit en energiek is. Zelfs met een cooling down van tien minuten doe je jouw spieren, gewrichten, bindweefsel en zenuwstelsel al een groot plezier.

Onderstaande instructie video heeft je enkele specifieke herstel oefeningen.

5. Je zult falen!

Misschien schrik je je rot, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Je zult in je trainingsschema falen. Er komen omstandigheden waardoor je tijdelijk uitgeschakeld zult zijn en niet zal kunnen trainen. En dat is heel normaal. Waarmee jij dan juist wel het verschil zult maken? Zorg dat je omgeving en coaches achter jouw doelen en plan staan. Zodat zij jou kunnen helpen om je trainingen terug op te pakken. Het beste cadeau wat je jezelf kan geven is om een coach in te schakelen die jouw grenzen en uitdagingen respecteert maar juist jou ook zal uitdagen wanneer het even tegen zit.

Hopelijk helpen deze tips jou het nieuwe seizoen fit en in goede conditie van start te gaan. Wil je meer weten welke type oefeningen belangrijk zijn? Zoek je de juiste balans tussen kracht en mobiliteit in je trainingsschema? Samen met je team- of clubleden geïnspireerd en gemotiveerd worden en tegelijkertijd bijleren over het verbeteren van je golfspel door fysieke training? Dan is een workshop of presentatie op jullie locatie wellicht iets voor jou.

Voor meer informatie en het aanvragen van coaching stuur mij een berichtje naar info@lpgolfperformance.nl . Waarom heb jij privé coaching nodig ? Vertel het mij en wie weet maak je kans op een unieke actie.

Deze blog is in samenwerking met Nationaal Golfmagazine.

77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page