top of page

Beach vs Golf Body, welke wil jij ? (en weet je dat wel zeker)


Hier sta ik weer in de gym, te werken aan m'n stabiliteit. Om me heen zie ik voornamelijk mannen bezig met gewichten om de biceps en borstspieren te vergroten. De enkele vrouwen staan op de cardio apparaten of met mini dumbbells te squatten. Jaja, de zomer komt eraan...

De meeste mensen, inclusief mijzelf, vinden het belangrijk hoe we er uit zien. Vooral in de lente begint dat gevoel. Een ’Let’s go for the beach body' of iets dergelijks wensen we elk voorjaar. Als we onszelf er goed uit vinden zien van buiten voelen we ons ook vaak beter van binnen. Dus niets mis mee.

Maar, welke prioriteit geven we dat en gaat dit doel niet ten koste van de gezondheid?

Wist je trouwens dat wij als golfer 8x ons lichaamsgewicht op onze wervelkolom brengen bij impact. Neem daarbij nu dat de golfswing minder dan 2 seconden duurt. Dat is een behoorlijke impact op het lichaam, en zijn onze spieren daar op voorbereid ?

Trends

Ik heb heel veel personal trainers en sportscholen meegemaakt die volledig gefocust waren op mainstream fitnesstrends. Elke dag worden nieuwe fitnesstrends geboren, zoals Speedplay, Soulcycle, Bare, LIT, Crossfit. We zien door de bomen het bos niet meer. Niets mis mee, want het zet de gehele maatschappij aan tot sporten en dat is fantastisch. Ik kan het niet laten om de trends zelf uit te testen, mezelf te verdiepen om te zien of het iets van toegevoegde waarde heeft voor mijn coachings methode.

Ik ben geen voorstander om blindelings fitness trends toe te passen in mijn coaching. Wat mij voornamelijk boeit is de onderliggende techniek en voordelen gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en of het zichzelf geeft bewezen in de praktijk.

Beach body

Ik heb talloze sporters en golfers de fout zien maken enkel voor esthetiek te trainen. De ouderwetse manier van kracht training, esthetische kracht training gebeurt via bodybuilding-achtige bewegingen van lage intensiteit en vaak met apparaten die het makkelijker maken om meer gewichten te heffen. (zoals bijvoorbeeld bankdrukken, biceps curls en pec fly's) Deze vorm maakt de spieren kort en zichtbaar in het lijf, maar helaas niet sterk. Stabiliteit en mobiliteit komen niet ter sprake. Oefff..

Deze aanpak is geweldig als je een sixpack wilt hebben en op Arnold Schwarzenegger wilt lijken. Het is niet het antwoord als je gezond wilt zijn en een lang leven pijnvrij wil sporten, zonder blessures, terwijl je de dingen doet waar je van houdt, zoals golfen. Daarom zul je mij dit soort oefeningen niet zien voorstellen aan een golfer, want het kan namelijk desastreus zijn voor de golfswing.

Golf body

Functionele krachttraining voor golf is totaal anders. Het is onder andere afhankelijk van het seizoen, de trainingsfase en de hersteltijd van de vorige training. De oefeningen zijn erop gericht dat mobiliteit, balans en stabiliteit aangepakt worden. Daarnaast komen de aspecten rotatie en explosiviteit hier heel erg bij kijken. Bewegingen zijn in volledige "range of motion" en voornamelijk (vooral voor de beginner) op basis van eigen lichaamsgewicht. Omdat we zo eerst de lichaamseigen bewegingen leren beheersen voordat we extra gewichten gaan gebruiken, verminderen we de kans op blessures enorm. En vergis je niet, als je dit onderdeel maakt van je training, zul je er ook beter uit gaan zien. Dus win-win! Maar let op: sommige kracht oefeningen kunnen fataal zijn voor je swing. Ik schreef er deze blog over. Als je beginner bent in de wereld van golf fitness raad ik je aan om mee te doen aan een van de GOLF FITNESS WORKSHOPS in juni en juli. Maar ook voor "gevorderden" is het belangrijk te verdiepen en te blijven variëren. Aanmelden doe je hier.

" Al die tijd dacht ik dat ik de juiste oefeningen aan het doen was, niet dus. Dankzij de oefeningen die ik geleerd heb in deze workshop heb ik geen blessures meer opgelopen en speel ik met veel meer energie "

Frits, deelnemer workshop zomer 2017

Deze blog verscheen eerder in Nationaal Golfmagazine.


15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page