top of page

Vergadering? Zo kom je er fitter en flexibeler uit. (Video instructie)


Hi allemaal,

Ik ben op Las Colinas Golf & Country Club in Zuid Spanje, en heb hier net een hele interessante bespreking gehad. Maar zo’n bespreking duurt altijd wel lang en dat merkte ik ook. Met name voelde ik dat de spanning in mijn spieren toenam. En dat voornamelijk op 2 plaatsen. Door het lange zitten kreeg ik last van mijn nek en mijn heupen.

Herken jij dit ook? Na een lange dag op kantoor, een verre rit in de auto/ vliegtuig of na vele besprekingen dat je daarna last krijgt van de nek of lage rug? Dit is zeker ook iets wat ik steeds terug kerend zie bij de golfers die ik coach.

Daarom deel ik jullie met deze 2 stretches, die makkelijk te doen zijn voor op kantoor. Door deze stretches door de dag even te doen, verminder je direct je kansen op verdere pijnklachten in deze gebieden, én zul je ook flexibeler op de eerste teebox staan wanneer je gaat golfen in het weekend, of in de avond.

  1. Text-Nek

Ook last van de welbekende “Text – nek” ? te lang naar je telefoon of pc scherm gestaard? Deze voorovergebogen houding en disbalansin het bovenlichaam is heel herkenbaar. Dit word het upper crossed syndroomgenoemd. Dit fenomeen zie ik bij vele golfers en geeft impact op je begin houding van de swing. Let op! Een bijkomstigheid is dat de nek en schouder spieren enorm reageren op stress… deze spieren verstijven en verkrampen meer bij hoge en langdurige stress periodes. Dit kan onder andere lijden tot migraines en hoofdpijn. Nou, succes met een ontspannend rondje golfen …

Gelukkig is deze stretch jouw redding om pijnklachten te verhelpen.

Wat doe je: breng je linker hand op je rechter schouder. Duw je linker oor richting je linker schouder. Houd beide schouders laag en adem minimaal 10 keer rustig en diep in en uit.

Om de strekking intensiever te maken kun je meer druk plaatsen op de rechter schouder. Deze oefening verlengt de trapezius spier.

Als je beginner bent in de wereld van golf fitness raad ik je aan om mee te doen aan een van de GOLF FITNESS WORKSHOPS in juni en juli. Maar ook voor "gevorderden" is het belangrijk te verdiepen en te blijven variëren. Aanmelden doe je hier.

Bekijk hier de volledige video instructie:

  1. Lower crossed syndroom

Lang in dezelfde houding zitten levert enorme druk op bij de heupen en lage rug. De voorkant van de bekken (de heupbuigers) hebben het meeste te verduren omdat ze steeds stijver en korter worden, terwijl de achterkant (de bilspieren) steeds zwakker worden. In combinatie met een holle onderrug word deze disbalans in het onderlichaamook wel het lower crossed syndroom (LCS) genoemd. Het LCS kan ernstige gevolgen hebben voor je golfswing en lage rug. Door het LCS is er vaak weinig tot geen kracht die vanuit de bilspieren gebruikt word, hierdoor verlies je lengte in de afstanden en moeten de hamstrings en lage rug extra hard gaan werken tijdens de golfswing. Dit is vragen om problemen.

“ Dit is vragen om problemen.

Het feit is niet of er blessures komen,

maar wanneer er blessures komen."

Wat je doet: Stap je rechtervoet voor je uit met een grote pas. Breng je linker knie op de grond. Adem in, beweeg je heupen rustig naar voren. Adem uit, rijk je linker arm omhoog. Houd deze houding minimaal 10 tellen vast en blijf rustig ademenen.

Verlengt de heupbuiger spieren: Ilopsoas, quadriceps femoris, tensor facaie latae, iliacus, Sartorius, adductor brevis-longus-magnus. En de lage buikspieren.

Gun jezelf een training in deze basis elementen en persoonlijke begeleiding met theorie en uitvoerige praktijk oefeningen in mijn aankomende WORKSHOP in JUNI en JULI. Kijk daarvoor op https://www.lpgolfperformance.nl/golffitness(Plaatsen zijn beperkt)

Alle oefeningen zouden op een gecontroleerde manier uitgevoerd moeten worden, in een veilige omgeving en binnen de fysieke mogelijkheden die individueel bepaald zijn. Daag jezelf uit, maar accepteer geen pijn tijdens je training. Neem bij vragen contact op.


20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page