top of page

Het begint bij ademhalen.





Hoe zou je je voelen als je vanaf nu tien fantastische rondes zou spelen? Drives die soepel en krachtig voelen, putts die strak en gefocust zijn? Vol zelfvertrouwen en energie, zowel mentaal als fysiek, sta je op de baan. Tot en met de achttiende hole de perfecte timing ervaren in je balcontact. Hoe zou dat voor je zijn? Super natuurlijk!


Deze maand vertelde een klant dat ze een score had binnengebracht van 89 slagen. Wat fantastisch! Eerder hadden we erover gesproken dat ze de lage tachtig zou kunnen behalen, want ze heeft het gewoon in zich. Ze vertelde dat ze veel getraind had afgelopen periode en dat minder trainen wel haar plan was, maar nu nog niet, want het was belangrijk voor haar om haar doel te halen. En ik snap het. We hebben liever één vogel in de hand, dan tien in de lucht tenslotte. Maar ze is niet voor niks met me gaan werken dus ik daagde haar uit om toch minder te trainen volgens het onderstaande principe. Ze speelde direct hierna nog eens 89, en direct daarna nog een rondje 85. Moeiteloos.



Ademhaling


Elke dag halen we ongeveer 20.000 keer adem, of we er nu bewust van zijn of niet. De ademhaling beïnvloedt alle delen van onze gezondheid en prestaties, van fysiek tot mentaal. En ja, ook onze rotatiemogelijkheden. Wacht, ik licht het even toe. Onze ribben hechten zich vast aan de thoracale wervelkolom (het bovenste gedeelde van de wervelkolom onder de nek). Rotatie in de wervelkolom (ook tijdens de backswing en doorzwaai) gebeurt vanuit deze wervels. Daarom is het onmogelijk te roteren zonder je ribbenkast te bewegen. De belangrijkste bepalende factor voor de positie en mobiliteit van de ribbenkast is de kwaliteit van ademhalingsmechanica. Een boom zonder wortels doet het niet goed in onhustige situaties. Onze fysieke wortels is de adem. Voor golfers is het dus fantastisch om zich te verdiepen én met de juiste oefeningen aan de slag te gaan.






Golfers denken vaak dat het gaat om de coolste medicijnbal oefeningen of om hoeveel sets, reps en gewicht je moet tillen in de workout van de dag (WOD), of welk geheim de pro’s zoals Dustin Johnson toepassen. En hoewel dat allemaal handig is om te weten, effectief is het nooit wanneer we niet het allerbelangrijkste benaderen en verbeteren: de ademhaling. Erger nog, je zou meer kwaad dan goed kunnen doen door te proberen de explosiviteit en rotatie te vergroten vanuit een verkeerde ademhaling mechanica. Daarvoor heb ik ook speciaal een aflevering gemaakt van dé beste ademhalingsoefeningen voor golfers in mijn online training serie. Deze is nu beschikbaar (nu nog met unieke korting) via deze link .


Automatische piloot


Dus: ademen doen we allemaal. Feit is dat het voor velen een fysiologisch proces is dat gewoon plaatsvindt. We denken er verder niet al te veel over na. Het volgende is een mooie visuele (versimpelde!) overeenkomst die je gaat helpen op de baan, namelijk: het spaceship Crew Dragon. De allereerste privé ruimtevaartvluchten vanuit dit spaceship zijn volledig autonoom. Alles gebeurt op de automatische piloot. Toch kunnen de astronauten manuele controle uitvoeren als ze dat willen of nodig mocht zijn. Dus met onderstaande simpele toepassingen kun ook jij de automatische piloot afzetten en controle krijgen zodat je:

consistente scores krijgt, minder gespannen bent op de eerste holes, makkelijker de volle achttien holes focus zult behouden en sneller zult herstellen na afloop van de ronde. We gaan ademruimte ontwikkelen, waardoor we (langer) beter bewegen, minder roofbouw op het lichaam/spel plegen en uiteindelijk beter gaan roteren.



De volgende serie daag ik alle lezers uit om te experimenteren deze winterperiode:


Voor de ronde:

30 seconden ademen (terwijl je staat te wachten bijvoorbeeld). Je hoeft hierbij de adem niet te forceren of te veranderen, integendeel, de uitnodiging is juist dat je even niets doet en enkel je concentratie naar de ademhaling brengt.


Voor elke slag:

zorg dat je volledig uitgeademd hebt

Tijdens de ronde: adem door de neus in en uit in plaats van door de mond


Na een slechte slag:

adem rustig in, adem heel langzaam en diep uit, ontspan daarbij de kaken (de zogenaamde ’masseter’ spier is de sterkste spier in het menselijk lichaam in verhouding tot zijn gewicht en oefent tot wel 200 kilo druk uit op de achterste kiezen)


Na de ronde:

ga aan de slag met de ademhalingsroutine voor rotatiemobiliteit én de herstelsessie in mijn online cursus.


Deze ademhalingstechnieken ondersteunen het trainingsprincipe: less is more. Ik gun iedere golfer dat ze met minder hard trainen hun doelen sneller, makkelijker en beter bereiken. Om met dezelfde energie, de capaciteit van het lichaam, mind en spel te verdubbelen. Daarnaast is deze aanpak geen hocus pocus of zweverig gedoe, dit zijn technieken die wetenschappelijk onderbouwd zijn en een directe korte en lange termijn invloed hebben op onze fysiologie. Dit is een belangrijk trainingsonderdeel voor astronauten. De video’s in mijn online cursus staan te popelen om door jou gedaan te worden. Alle informatie kun je vinden via DEZE LINK. Laat me je ervaringen weten via info@lpgolfperformance.nl ? Ik ben zo benieuwd!






Liesbeth Pauwels

B. Kinesiology, University of British Columbia

Titleist Performance Institute certified

SuperSpeed Level 3 certified

Registered Yoga Teacher



* Disclosure

This page may contain affiliate links that earn me a small commission, at no additional cost to you.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Nationaal Golfmagazine.

Vragen over dit artikel of samenwerkingen kunnen direct naar info@lpgolfperformance.nl

Fotografie: Ralph Reniers Media


22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page