top of page

Spiermassa & Golf: Bryson DeChambeau.

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2021


Iedereen heeft het erover. Het is dé trending topic in golf media. Bryson DeChambeau. Waar is hij in godsnaam mee bezig?


Voor degene die afgelopen periode zich van alle media hebben afgezonderd hier nog even de gebeurtenissen op een rijtje. Bryson DeChambeau verschijnt na de lockdown in actie. De hele golf community staat met open mond te staren naar een enorm gespierde Bryson. Hij ziet eruit als een bodybuilder, met enorm veel spiermassa over zijn hele lichaam. Maar dat is niet alles, hij slaat tot ieders verbazing maar liefst drives met een gemiddelde van 350.6 yards. Nog voordat er geroepen werd: ’Dit gaat zeker ten koste van zijn spel’, gebeurt er dit: hij noteert enkele top rankings, slaat de verste drives met uiterste precisie, toont een flexibele opstelling en zuivere focus, en wint uiteindelijk! Het ontbreekt de golfmedia niet aan dramatische woorden om dit te omschrijven. ’The insanity diet’, ’The power hulk’, ’Bulked up Bryson’, om maar een paar headlines van de laatste weken te noemen.





Spiermassa


Maar wat gebeurt hier nou eigenlijk? En vind ik dat iedere golfer dit nu moet doen? Hoewel ik me kan voorstellen dat recreatieve golfers hiervan schrikken ben ik erg positief over wat ik zie. Allereerst zien we dat de spiermassa is toegenomen over het hele lichaam. Wat me ook opvalt is zijn ‘athletische’ houding en ‘pre shot routine’ en dat verraadt het volgende: hij is niet alleen maar met kracht bezig geweest in de gym, maar heeft ook zijn zenuwstelsel sterk ontwikkeld. Het ziet er naar uit dat hij zijn autonome zenuwstel heel goed kan aansturen. Dit zien we bijvoorbeeld ook bij olympische sprinters. Ze activeren hun zenuwstelsel voordat ze aan de sprint beginnen. Dat doen ze door te klappen met hun handen, explosieve bewegingen te maken, of ze springen een paar keer met de knieën omhoog. Observeer de pre shot routine van Bryson DeChambeau en je ziet meteen dat hij dit ook doet. Hiermee activeert hij zijn sympatisch zenuwstelsel wat extra explosiviteit creeërt. Zijn hoge-eiwit dieet is niet iets waar ik achter sta, want dat heeft een keerzijde. Maar daar ga ik nu niet op in. Zijn precise trainingsschema kan ik wel raden. Petje af voor zijn inzet en het werk van zijn coaches. Zijn explosiviteit is enorm toegenomen, zonder flexibiliteit en rotatiecapaciteit in te leveren.






Blessures


Laten we tot de kern komen. Zijn extra opgebouwde spiermassa zorgt voor kritiek en angst dat het blessures kan opleveren. Ik schat deze kans, met professionele begeleiding, lager dan één procent. Maar waarom heeft niemand heeft het over die 99 procent van kansen op gezondheidsvoordelen door de juiste krachttraining? Wat wel tot blessures leidt, is zwakheid. Zwakheid en disbalans leiden tot compensatie, dat weer tot blessures leidt. Spierkracht met controle van bewegingspatronen en goede range of motions (mobiliteit) is het winnende recept. Misschien heb je wel al eens van deze vergelijking gehoord: ’Het is net als Max in zijn Formule 1 wagen. Hoe meer vermogen de wagen heeft, hoe beter Max zijn technieken moet beheersen. Alleen dan is de wagen volledig in controle en veilig en maakt hij de meeste kans op een podiumplek’.






Inspiratie


Wat ik het belangrijkste vind is dat enthousiaste golfers DeChambeau als inspiratie gaan gebruiken. En de nieuwe generatie internationale playing professionals heeft zich deze manier van trainen al lang eigen gemaakt. Zij zullen er voor zorgen dat golf naar een volgend niveau als sport getild wordt. Jammer is het dan ook om weer de dezelfde ’oude’ en achterhaalde geluiden te horen vanuit verschillende bronnen. Alsof velen voor het eerst horen dat golf een athletische sport is en dat fysieke ontwikkeling je resultaat verbetert. Deze houding is precies de reden waarom wij als golfland blijven achterlopen. Dus enthousiaste golfer, laat je inspireren! En zoals met alles: doe het met beleid en blijf naar je lichaam luisteren. Laat je niet bang maken. Niets doen is ook een keuze maken. #playgolfforever.






Wat ik helemaal begrijp is wanneer golfers met specifieke golf yoga en fitnesstraining aan de slag gaan, ze tegen allerlei vraagstukken aan lopen. Want welke oefeningen zorgen dat je flexibel blijft en controle wint? En wat doe je als je wel wilt trainen, maar ook nog allerlei (logische) twijfels hebt? Daarom vind ik persoonlijke begeleiding juist nu super belangrijk. Vragen of meer informatie over coaching mogelijkheden mail naar info@lpgolfperformance.nl.



Liesbeth Pauwels


B. Kinesiology, University of British Columbia

Titleist Performance Institute certified

SuperSpeed Level 3 certified

Registered Yoga Teacher




* Disclosure

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Nationaal Golfmagazine.

Vragen over dit artikel of samenwerkingen kunnen direct naar info@lpgolfperformance.nl

Fotografie: Ralph Reniers Media


35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page