top of page

Dé cooling-down voor golfers!

Bijgewerkt op: 14 jun. 2020


Beste Golfer,

De golfswing is een beweging waarbij enorme hoeveelheid en samenwerking aan coördinatie, techniek, focus, vertrouwen, balans, flexibiliteit, explosiviteit en kracht bij komt kijken. Mocht je vaker mijn artikelen lezen, dan had je dat natuurlijk al lang door ;) Door het lichaam in balans te krijgen en te houden, kun je alle beweging-mogelijkheden gebruiken en optimaal toepassen. Door een golfspecifieke cooling-down kun je de eerste stap maken naar een soepeler lichaam. Je energie niveau en prestatie vermogen zal omhoog gaan. Je spieren zullen het verschil voelen, je flexibiliteit zal vergroten en je houding zal versterken. Het zal jouw vrienden opvallen dat je spel zo vooruit is gegaan. 18 holes spelen voelde nog nooit zo goed!

Efficiënt

De beste tijd om te stretchen na een rondje golf is meteen als je van de baan af komt. Je spieren zijn nog steeds warm van het spelen, dus zullen ze soepeler en aangenamer zijn voor een stretching-routine. Spieren die warm zijn stretchen namelijk veel verder. Als je wacht totdat je thuiskomt of tot later op de dag, zijn je spieren afgekoeld en zal het moeilijker worden ze weer opgewarmd te krijgen, met het risico op een scheurtje of ander blessure. Het is dus super slim om zowel aan je mobiliteit als herstelprocess te werken direct na het golfen.

Rek en strek

Maar wat gebeurd er fysiologisch precies en wat is de beste manier om te strekken na de ronde? In het kort gezegd zorgt stretchen ervoor dat het bloed toevoer naar de spieren en bindweefsel vergroot word en de afvalstoffen makkelijker afgevoerd kunnen worden. Hierdoor neemt de flexibiliteit en ROM (range of motion) toe. Er zijn zelfs verschillende technieken om te rekken die allemaal verschillende aspecten aanpakken. Deze strek varianten bestaan uit: statisch, dynamisch, de PNF methode, ballistisch, actief, passief, isometrisch. Wat na de ronde van belang is , is het “statisch” rekken waarbij het doel is om de spiervezels te laten ontspannen en het parasympatisch zenuwstel te activeren. Dit is precies wat we onder andere in mijn Golf Retraites behandelen. Statisch rekken betekend dat de stretch in één eindhouding vast gehouden word. In yoga termen lijkt dit het meeste op yin yoga.

Onze achterkant

Als golfers belasten we voornamelijk onze achterste spierketen van het lichaam (de posterior chain). Simpel gezegd, de achterkant van ons lichaam. Kies er daarom voor om met name de volgende spiergroepen te strekken: Hamstrings, bilspieren, onder- en boven rug & schouders. Dit hoeft maar 5 minuutjes te duren, als je het maar doet voordat je gezellig na-borrelt in het clubhuis. Direct gaan zitten na het golfen werkt averechts en kan serieuze gevolgen hebben zoals: pijnscheuten, spierscheuren, stijfheid en gevoelige kwetsbare stramme spieren. Als iedere lezer deze tip zou volgen dan zou mijn missie om een gezonde en actieve golf gemeenschap te ondersteunen en ontwikkelen al een stuk dichterbij komen.Keuze is aan jou

Vaak spreek ik golfers die zich bezwaart voelen omdat het ongebruikelijk is dat golfers zich strekken op de golfbaan. Toch vertel ik je met een gerust hart dat dit echter alleen de golf cultuur onder de amateur golfers is. Tour professionals gaan na de ronde meteen rekken, strekken, en hun herstel training in. Alleen, dat zien we dus nooit op TV, maar het is niet voor niets dat een Jordan Spieth or McIlroy continue op zo’n hoog niveau kunnen presteren.

Als laatste nog even dit. Accepteer nooit pijn tijdens het statisch rekken of yoga doen. Pijn is een duidelijk signaal van het lichaam dat er iets fout is en het automatisch afweer mechanisme van het zenuwstelsel en spieren aanstaat.

The vision of an even more healthy, strong & resilient golf community that is going to evolve through this challenging time is pulling me forward. The most essential components remain breathing & movement. This is why I have decided to open my highly effective 1:1 coaching remotely.


Liesbeth Pauwels

B. Kinesiology, University of British Columbia

Titleist Performance Institute certified

SuperSpeed Level 3 certified

Registered Yoga Teacher

Dit artiekel verscheen eerder in Nationaal Golfmagazine.


226 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page