top of page

Deze 12 training tips kunnen het verschil maken.

Bijgewerkt op: 26 mrt. 2021


Beste Golfer,

Deze keer in de maandelijkse dosis technieken over gezond en effectief bewegen die je helpen te motiveren, deel ik de allerbelangrijkste tips die ik wellicht ooit heb gedeeld. Deze tips heb ik de afgelopen 20 jaar geleerd. Op jonge leeftijd had ik echte LPGA ambities. Tot het moment dat ik tegen pijnlijke blessures aan liep die mij in een heel diep dal brachten, zowel fysiek als mentaal.

Hierdoor kwam golf fitness op mijn pad en na een uitdagende periode van trainen beleefde ik uiteindelijk ook weer plezier in mijn spel en verdwenen mijn klachten. Dit bracht mij tot mijn huidige missie: “een fitte gezonde en sterke golf gemeenschap.”

Het is voor mij dus een kostbare les geweest waarvan ik weet dat ik het had kunnen voorkomen als ik de persoonlijke begeleiding en expertise om mij heen had om mij te helpen. Het voelt voor mij daarom ook van essentieel belang dat ik deze training tips en misverstanden met jou wil delen.

Deze 12 training tips kunnen het verschil maken in jouw golf doelen en dromen. Misschien dat je al denkt dat je effectief aan het trainen bent, maar toch kan het zijn dat verschillende gewoontes jou juist tegenwerken in de verandering die je wil.

  1. Wat je leuk vindt om te trainen, is wellicht niet wat het beste voor je is. Bijvoorbeeld: Veel mannen die goed zijn in kracht genereren maar minder flexibiliteit hebben, gaan dan in de sportschool lekker het krachthok in. Dit is wellicht niet de beste methode omdat hierdoor meer asymmetrie in het lichaam/system ontstaat. Voor krachtige mannen zou af en toe een yoga-lesje juist het lichaam terug in balans kunnen brengen. Hierdoor komt de ‘sterkste schakel’ ook beter tot uiting.

  2. No pain, no gain is een oud gezegde wat niet toedraagt tot een leven lang plezierig golfen! Wanneer er pijn aanwezig is in het lichaam, lijd dat tot een dysfunctie in het lichaam, wat weer tot pijn leidt. Een negatieve visceuze cirkel van dysfunctionele beweging en pijn is het gevolg.

  3. Challenge yourself en daag jezelf uit. Leer je lichaam kennen en te begrijpen wanneer je jezelf moet uitdagen (van de bank afkomen en gaan sporten), of juist rust moet inplannen (van de bank afkomen en even de natuur in voor een verkwikkende wandeling

  4. Zweten tijdens een training is geen indicator van een goede training sessie.

  5. Evenals spierpijn geen indicator is van een goede of slechte training sessie. Spierpijn is wel een indicator van de staat van het lichaam en verteld ons enorm veel over het herstel van het lichaam evenals de intensiteit van het programma. Wanneer er continue spierpijn is na elke sessie zou dit verschillende oorzaken kunnen hebben: te groot trainings volume, teveel variatie in de training, slecht voeding patroon, teveel stress, te snel te veel intensiteit op het lichaam, etc. Het gevolg hiervan is overtraining. Dat betekent dat het lichaam zich niet meer kan herstellen en leid tot burn out en vermindering van prestaties op korte en lange termijn. Andersom wanneer er te weinig spierpijn is werkt het visa versa. Het optimale streven is om af en toe goed spierpijn te hebben voor maximaal 2 dagen. Let er wel op dat grote hoeveelheden spierpijn bij golfers niet bijdragen tot betere scores tijdens het golfseizoen. Bij twijfel of vragen kun je hierbij altijd contact met mij opnemen.

  6. Er is geen “beste golf oefening”. Wat belangrijker is dat de oefening gecontroleerd en correct uitgevoerd wort afhankelijk van jouw capaciteit.

  7. Als je golf specifiek traint en je volledige training in de sportschool ziet eruit alsof je golfswings maakt, dan is het niet golf specifiek.

  8. Een focus op bewegen, lichaamscontrole en kracht is altijd een winnende strategie.

  9. Fit worden is niet gelimiteerd tot trainen in de sportschool. Nog belangrijker is om ook de rest van de dag je bewust te zijn van jouw houding, ademhaling en beweging. Deze tijd buiten de sportschool juist benutten kan enorm veel impact hebben. Bijvoorbeeld ..Laad je jezelf op door een korte ademhaling pauze op werk, of ga je nog even snel koffie bij schenken en voorovergebogen in volle stress die laatste mails afwerken? En Hoe ga je op een stoel zitten en opstaan, hoe sta je in de rij te wachten, hoe is je houding tijdens het autorijden?

  10. Beheers de basisbewegingen en principes, herhaal ze steeds opnieuw en bouw variabiliteit vanaf daar op. Bouw ook de intensiteit rustig op.

  11. Simpele oefeningen zijn niet meteen de makkelijkste oefeningen. Al heel snel zijn we geneigd om super complexe hoge intensiteit oefeningen uit te proberen die we ergens op het internet of social media voorbij hebben zien komen, die wellicht uitgevoerd werden door een professional. Daag jezelf juist in de simpelere bewegingen uit om de juiste activatie, coördinatie, techniek en ademhaling tot in de puntjes te beheersen.

  12. Drink water, zoveel als je kunt. My TPI: “Study indicates that golfers hit 12% shorter and 93% less accurately when mildly dehydrated”, tis maar dat je het weet.

Maak dagelijkse BEWEGING een kernprincipe en ik beloof dat je je beter zult voelen. Geniet van het golfen met je vrienden en familie! Ik help je graag op weg naar verandering. Wil jij hulp bij het creëren van een persoonlijk training schema gebaseerd op jouw fitness en golf doelen? Ben je benieuwd wat voor mogelijkheden ik voor jou zie om meer uit je training en golfspel te halen met minder klachten? Vraag nu tijdelijk een vrijblijvend golf-transformatiegesprek (t.w.v. €125,-) met me aan. Stuur mij vandaag nog een mailtje naar info@lpgolfperformance.nl en ik neem contact met je op.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Nationaal Golfmagazine.


150 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page