top of page

Golftas dragen of trolley?

Bijgewerkt op: 27 aug. 2021



GOLFTAS DRAGEN OF TROLLEY?

Wat je al zou moeten weten maar niemand je ooit verteld heeft.


Wie van jullie draagt zijn golftas? Wie van jullie heeft daar ooit bij stil gestaan? Om maar meteen direct te zijn: het dragen van een golftas is geen slimme actie. Het dragen staat haaks tegenover duurzame (top) prestaties. Integendeel: het is slecht voor lichaam en swing. Extra meters en meer golf jaren ga je er niet uithalen. Dit is niet alleen mijn uitgesproken mening die wetenschappelijk onderbouwd is, maar ook deze van mijn vooruitstrevende collega's zoals PGA Tour Coach Mark Blackburn. Herhaaldelijk een tas vol metaal optillen en dragen gedurende een periode van vier uur is niet oké. Als ik iemand zou vragen om het equivalent te doen met gewichten in mijn training studio, zou je zeggen dat ik gek was.



SPORTIEF


Ik kan me zo voorstellen dat er lezers zijn, sportieve golfers, die graag het gevoel ervaren na een ronde dat ze “wat hebben gedaan”. Dat het lichaam heeft moeten werken. Dat ze hiermee meer calorieën verbranden. Of dat ze inschatten door het dragen van de tas zo meer kracht en conditie opbouwen, want dan moet je wel ‘moeite’ doen. Dat het stoerder is. Dat het de uitstraling heeft professioneler te zijn. Dat je makkelijker loopt. Dat échte golfers een tas tragen. Dat de beleving van dit bijzondere spel nog meer als sport ervaren word. Ik snap dat als geen ander. En hoe kon je beter weten als niemand je dit ooit verteld heeft?





WAKE UP CALL


Toch belicht ik graag het volgende. Het is daarin niet mijn intentie om je te overtuigen, ga vooral lekker door met het dragen van de tas. Ik ben weet al wat het effect is. Ik deel mijn visie en opgedaan ervaring en kennis na een decennia professioneel golfers te hebben geocached om je (hopelijk) te activeren tot het maken van duurzame keuzes in jouw golfspel. Ik ga je een ander perspectief brengen. Ik stimuleer je om uit de box te denken die ons onbewust is opgelegd.



WANDELEN


Ik ga ervan uit dat we allemaal beseffen dat het gezonder is om te wandelen dan de buggy te gebruiken. Het is ook leuker! Vooral voor degene die veel zitten is dit enorm waardevol. Dit geld niet voor iedere golfer natuurlijk, er zijn zeker uitzonderingen waarbij de buggy juist van toegevoegde waarde kan zijn. Ik nodig je uit om de keuze van je flight genoot te respecteren wanneer hun een buggy gebruiken.




BELASTING


De compressie van het dragen brengt teweeg dat de rotatie capaciteit in de swing verminderd. Dit komt door de belasting op de bovenrug, waardoor de volledige spierketen rondom de schouders korter word. De gemiddelde golftas weegt (zonder ballen, eten, kledij etc) tussen de 9 en 18 kg. Onderzoek toont aan dat golfers die gemiddeld 3 tot 5 uur de tas dragen het risico op blessures aan schouder, rug en enkel vergroot word. Daaraan toevoegende: het risico dat de tas ook nog eens compleet verkeerd gedragen word is mega hoog. Plus: de tas zal ongeveer meer dan 100 keer opgetild en neergezet worden tijdens een rondje van 18 holes. Tijdens deze 2 momenten maken we een combinatie van een zijwaartse buiging en flexie (inclusief 15kg) vanuit de rug. Deze specifieke combinatie (waar bv. teaching professionals je op kunnen waarschuwen) is enorm belastend. Dit alles brengt hoge spanning op de wervelkolom en is de basis voor alle soorten rugklachten.





JEUGD & TOPGOLF


Zelfs de American Junior Golf Association besloot in 2009 haar beleid te wijzigen door het dragen van een tas te verbieden. Het kan namelijk een NCAA career en college golf scholarship kosten omdat het risico van blessures gerelateerd aan het dragen van een tas zo groot is. Recente studies tonen aan dat het dragen schadelijk kan zijn voor jeugd, omdat het kan leiden tot spier- en bot onevenwichtigheden en mogelijk levenslange rugproblemen. Het gebruiken van pull en pushcarts zijn altijd in verband gebracht met oudere golfers, maar jongere, recreatieve en ook top golfers zouden hun wervelkolom niet verkeerd moeten belasten want daar hebben ze de rest van hun (golf) leven last van.



PROBLEMEN


Al deze elementen zijn mogelijk een begin (en/of oorzaak) van pijn, weinig energie op de 2de 9, slechte resultaten, verlies van explosiviteit in de swing, concentratie problemen, verkrampte spieren die de houding compenseren en zelfs een korte benauwde ademhaling. Het saboteert dus onbewust de scores (en het plezier!) omdat je denkt goed bezig (aangezien het sportiever lijkt te zijn) te zijn maar in feite afbreuk doet aan je lichaam.



GOUDEN REGEL


Ga golfen en besteed je energie in de baan waardevol en bewust: geef al je energie aan een positieve body language, je concentratie en je swings. Maak de overstap direct na het lezen van dit artikel. Investeer in een kwalitatieve trolley. Daardoor zal je meer energie hebben en zul je onnodige blessures voorkomen. Een trolley stimuleert je automatisch ook een actieve houding aan te nemen. Mijn keuze is de Kaddey Switch. Het is één van de meest simpele en duurzaamste aanpassingen een golfer kan doen om direct verbetering te ervaren in het lichaam en de swing.



WINTER


Kies je er toch voor om de tas te dragen (of heb je in de wintermaanden geen keuze): maak de golftas dan zo licht mogelijk, gebruik actief de buik en bil spieren bij het optillen en neerzetten, wees aandachtig tijdens het lopen (vermijd vooroverbuigen), en zorg natuurlijk dat de tas goed aangesloten is op de rug en niet loopt de bengelen. Laat kinderen nooit de tas dragen.



FIT VOOR GOLF


Wil je sterker worden, meer calories verbruiken of fitter golfen: fantastisch!! Je kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen om aan de slag te gaan met mijn online training waar meer dan 2 uur specifieke oefeningen geïntegreerd zijn. Kies er sowieso voor om kracht & souplesse buiten de golfbaan te trainen zodat je het effect in de baan kunt ervaren (en ervan kunt genieten!). Ik wens dat je bewust beslist met welke intentie je traint en de baan in gaat.


Mijn missie is om zoveel mogelijk van jullie zo lang mogelijk in beweging te houden op de golfbaan. Start daarom vandaag nog met de Fundamental Routines.


Ik ben trouwens reuze benieuwd. Welke reden had jij nodig om te horen? Laat je mij weten wat jij hebt opgepikt uit dit artikel?




Dit artikel is in samenwerking en eerder gepubliceerd in Nationaal Golfmagzine.

Liesbeth Pauwels is consultant voor Kaddey.


337 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page