top of page

De nadelen van golf fitness (ja ze bestaan).

Bijgewerkt op: 28 jan. 2021Beste Golfer,

Hoewel golf fitness populairder lijkt dan ooit, zijn er ook nadelen. De nadelen komen voort uit het trainen van golf swings in de sportschool. Er is een interessante discussie gaande tussen golfbewegingdeskundigen over een bericht wat een aantal weken geleden op social media is geplaatst. Het ging over een video van PGA Tour speler Justin Thomas in de sportschool waarin hij op zijn knieën op een swiss ball swings maakte. De video werd op Instagram en Facebook gedeeld door Golf Digest.

Oké vraag je je af, wat is daar nou mis mee? Als golfer moet je toch de swing versterken, ook in de sportschool. En dat het dan gedeeld wordt door een grote toonaangevende organisatie die sinds 2019 zelfs de “TOP 100 Beste Golf Fitness Professionals” in het leven heeft geroepen, is toch alleen maar positief. Dat is correct, alleen brengt deze virale video weerstand en vooral risico’s op.

Naar mijn mening was ik een beetje geschokt om zoiets van een zeer gerenommeerde trainer in onze branche te zien, omdat trainen op onstabiele oppervlakken het vermogen om kracht te leveren niet verbetert. Dat wil zeggen dat wanneer we een kracht oefening doen zoals een squat op een oppervlak waarin we ook moeten balanceren (een bosu of swiss ball), er wetenschappelijk bewezen is dat dit niet ten voordele komt van de kracht die er moet worden gebruikt. Het is ook zeker niet de juiste manier om de lage diepe heupbuigers en buikspieren te versterken (core training). Oefeningen die op zulke oppervlakken worden gedaan, kunnen wel voor meer balans zorgen wanneer deze niet is gecombineerd met een andere beweging. Golf word op een stabiel oppervlak gespeeld, dus tenzij deze mannen gewoon "plezier hadden" en elkaar ertoe aanzetten domme dingen te doen, zou ik graag willen weten wat de redenering is achter het doen van deze super riskante oefening voor een multi-dollar atleet zoals Justin Thomas. Het had ook een ander verhaal geweest als zijn coach op was gaan staan en verhaal deed over deze actie zodat we zijn perspectief kunnen horen. Hadden ze misschien een minder risicovolle "uitdaging" kunnen kiezen en deze niet online kunnen plaatsen?

Maar bovenal voel ik me teleurgesteld. Teleurgesteld omdat dit juist schade kan brengen bij fanatieke recreatieve golfers. Recreatieve spelers kopiëren vaak alles wat de pro’s doen. Want waarom niet de beste van de beste kopiëren, want als zij het doen dan zal het wel goed zijn. En dat is volkomen geldig! Wanneer golfers echter dergelijke oefeningen doen, zal dit de swing en het lichaam vernietigen. Het zal blessures opleveren, rug pijn of zelfs bot breuken teweeg brengen. Vooral voor veel amateur golfers die gepassioneerd zijn over het spel, maar de kennis van training missen, of niet omringd zijn door een team van experts die hen helpen hun trainingsplan te definiëren.

Het is verbluffend om te zien hoe golffitness tegenwoordig super populair is geworden en het geeft echt zoveel waarde aan het spel en het leven van de golfer, als het goed wordt gedaan. Het is niet voor niets dat Phil Mickelson recent een week op training retraite is geweest. Bijna alle clubs, pro’s, organisaties en golfers hebben het erover… golf specifieke training voor het lichaam. Men moet natuurlijk wel weten wat je hiervoor kunt inzetten en wat je juist moet laten. Toen ik als 14 jarige met golf fitness voor mezelf begon heb ik het ook fout gedaan. Daardoor heb ik tijd verloren, daardoor ging ik achterruit met mijn spel en kracht en kreeg ik klachten die ik nooit eerder had gehad, ik trainde mijn lichaam én swing de vernieling in. En dat hun ik niemand! Totdat ik meer kennis kreeg over het lichaam en trainen, totdat ik mezelf nog meer ging verdiepen in de swing beweging en biomechanics.

Creatief worden met oefeningen betekent voor mij niet dat het "cool" moet zijn of "circus achtig". Creativiteit in programmeren kan komen van het omschakelen van sets, het toevoegen van een nieuw component, of met dezelfde oefeningen zorgen voor meer variabiliteit door een tijd- of extra gewichtselement toe te voegen, de training buiten te doen, zich te concentreren op neus in-uit ademen enzovoort.

Ga deze winter aan de slag met jouw fysieke ontwikkeling, het is fantastisch! Maar vergeet niet: golffitness voor recreatieve golfers betekent niet dat de golfswing op onstabiele oppervlakken zoals een bosu of swiss bal wordt nagebootst, noch miljoenen zwaarbelaste swings met gewichten of medicijn ballen gemaakt moet worden.

Ps. Geef jezelf toestemming om in een inspirerende omgeving met een kleine groep gemotiveerde golfers en professionele coaching aan je golfspel en gezondheid te werken. Aankomende Golf Yoga Retraite in Spanje is de kans om je winterseizoen krachtig te starten. Er zijn nog enkele plekjes. Aanmelden en vragen kan via deze link.


105 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page