top of page

Zo doorbreek je oude patronen.

Bijgewerkt op: 28 jan. 2021Beste Golfer,

Veel golfers die ik spreek vertellen met enthusiasme over hun winter en off season doelen. Ik hoor ze zeggen, de vakantie kilo’s moeten er toch weer af en we gaan er flink tegenaan om super fit het nieuwe golfseizoen in te gaan. Ze zijn er klaar voor om de leiding terug te nemen over hun eigen gezondheid en willen weer de conditie en kracht versterken van hun lichaam.

Ze hebben vaak het gevoel dat er meer is dan hardlopen of trainen op apparaten en zijn moe van het lusteloze gevoel op de baan. Deze golfers komen vaak bij me met het gevoel vast te zitten, de uitweg niet te weten over welke aanpak hun nu resultaat zal brengen, ervaren een prikkelbaar gevoel en zijn regelmatig langdurig gestrest. Ze hebben hun zinnen gezet op verandering. Ik vind het altijd inspirerend dit te horen. Alleen zodra we in december zijn word het verhaal anders. De vers aangekochte abb-roller van tell sell en de home trainer waar we elke dag op wilde fietsen staat stof te vergaren. Wees gerust. Je bent absoluut niet de enige die dat is overkomen. Deze type mensen vragen zich vaak af, wat is het toch dat ik de discipline niet heb om dit vol te houden. Het past niet in mijn leven, het is nu al zo druk. Waarom lukt andere dit wel en mij niet. Waarom faal ik elke keer in dit soort doelen. Dit heeft te maken met motivatie maar ook met de capaciteit om de juiste doelen te stellen die bij jou persoonlijke situatie passen.

Daarnaast hebben veel golfers bewust of onbewust last van een overprikkeld zenuwstelsel. Bij overprikkeling van het zenuwstelsel is het zo dat het sympathische gedeelte teveel "aan" staat. Dit heeft stress en spanningen als gevolg. Op de golf baan vertaalt dit zich naar verlies van concentratie, opstart problemen op de eerste paar holes, oververmoeid na 9 holes, slechte scores door oplopende ongecontroleerde emoties en zelfs blessures of helemaal geen plezier meer in het spel. Wanneer we spreken over een overprikkeld zenuwstelsel, komt er in feite meer informatie binnen dan dat er door je zenuwstelsel verwerkt kan worden. Het communicatienetwerk (de zenuwcellen die met elkaar communiceren) is in feite overbelast waardoor de communicatie niet optimaal verloopt en je lichaam uit balans raakt. Veel gevoelens van stress, frustratie en onrust komen voort uit opgeslagen energie, die getriggerd kan worden in ons dagelijkse leven en op de golfbaan. Daarom is het van belang te leren hoe ons zenuwsysteem werkt, zodat we met deze educatie onszelf beter kunnen gaan leren, ontladen en ontspannen. Dit kunnen we ook oefenen op de baan.

De weg naar een burn-out en blessure door overbelasting ligt bij vele golfers dus op de loer. Gelukkig bestaan er mogelijkheden die dit allemaal kunnen voorkomen. Ontspanning door inspanning, dat is de gouden combinatie. Een trainings-week waarbij je in de ochtend actief werkt om het lichaam energieker, sterker en mobieler te maken. Zodat je in de namiddag ontspannen, gefocust en met de juiste activatie kunt golfen. Uiteindelijk, een golf training waarbij je niet vermoeid maar juist verkwikt naar huis terug keert.

De afgelopen jaren ben ik aspecten zoals sport psychologie, neurowetenschap, somatische wetenschap, trauma en stress gaan bestuderen. Deze jarenlange interesse en verdieping heeft geresulteerd in aanvulling op fysieke coaching. Namelijk mijn golfers mental performance module. Met dit programma werk ik complementair met fysieke training met golfers samen aan de fundamenten die voor elk type performance nodig zijn. Het maakt verder niet uit of je nu pro bent of amateur, de focus nog moet aanscherpen of niet, niets over ontspanning weet, helder nadenken nastreeft, zelf vertrouwen wenst of doorzetting vermogen nodig hebt. Of het nu gaat om een carrière doel of een levenslange droom, ik ben ervan overtuigd dat jij je droom doelen kunt bereiken.

Toch hoor ik je vragen: wat heb je dan nodig, wat staat je in de weg en hoe kun je jouw eigen resultaten veranderen om de kant op te gaan waar jij heen wilt? Naast praktische gereedschappen om in jouw trainingen toe te passen, crëeer ik ook ruimte en tijd voor ontspanning. Ik werk onder andere om oude patronen te doorbreken en te leren over de stress van fouten maken en deze te herkaderen. Dit zorgt dat we negatieve gedachten en gewoontes weten te voorkomen en om te zetten. Het is veel meer dan alleen "positief denken". Herhaling versterkt de circuits in de hersenen en vormt zo meer neuro connecties zodat men in de zwakste staat je jezelf niet uit je kracht praat. Het resultaat: vanuit rust en zekerheid een krachtige performance leveren.

Tijdens deze live coaching dagen doe ik iets wat heet provocatief coachen en boots zo situaties na die mijn klanten kunnen triggeren of in een stress situatie brengen waarna ik ze leer vanuit een gespannen negatieve verkrampte stress situatie te reguleren en veranderen, met een lach en een traan. Deze body-mind-game performance technieken komen tijdens mijn golfyoga retraites aan bod. Zelf vind ik het bijzonder inspirerend dat we deze metafoor voor success en plezier beleving op de baan ook kunnen toepassen in het leven.

Ik verkies coaching dagen zoals deze tijdens mijn retraite met gemak boven losse mentale sessies en nodig jou uit om in deze geweldige setting jouw 'toekomstige golfer' tot leven te wekken. Middels verschillende tools & oefeningen brengen we helderheid in jouw persoonlijke strategie die jou de gewenste doorbraak zal geven. Een trainings week waarin we ontspanning met inspanning combineren, waarin transformatie plaats zal vinden. Hierin ligt de focus op kwaliteit versus kwantiteit. We gaan niet voor veel, maar voor goed. Ik begeleid je hierin met enthusiasme.

Durf jij het aan en ben jij klaar voor deze unieke trainings week? Een week werken aan je golfspel en gezondheid samen met een kleine groep gemotiveerde golfers en professionele coaching. De aller laatste tickets zijn nu beschikbaar voor de Golf Yoga Retraite. Gun jezelf deze bijzondere training februari 2020 in Zuid-Spanje.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Nationaal Golfmagazine.


28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page