top of page

Meer dan 15% gezakt in handicap!
Het succesverhaal van DanielleHieronder deelt Danielle, sinds 2006 sportieve golfster met een gedreven doel om beter en pijnvrij te golfen, haar verhaal. In 2021 is zij begonnen via mijn onlineprogramma met mijn methode gestart. Ik heb haar gevraagd wat ik wilde weten namens jou. Ik heb dus geprobeerd me in jou als golfer te verplaatsen en ben ervan overtuigd dat haar eerlijke verhaal je zal inspireren en motiveren!


De beknopte versie van dit verhaal is eerder gepubliceerd op Nationaal Golfmagazine. Graag deel ik nu alles.· Hoelang golf je al?

In 2006 kwam ik via mijn moeder voor het eerst in aanraking met golf. Zij wilde graag op golfvakantie in de winter dus ik ging mee en leerde golfen in Portugal.


· Wat is je ervaring met sporten/fysieke training?

Ik heb veel verschillende sporten beoefend en train inmiddels zo’n 25 jaar een paar keer per week in de sportschool. In eerste instantie nooit echt met een doel. Toen ik bijna 20 jaar geleden te maken kreeg met rugklachten werd dat anders. Na een intensief revalidatietraject moest ik wel oefeningen blijven doen. Ondanks al deze bezoekjes aan de sportschool kwamen die rugklachten steeds maar terug. Golfen ging ook niet lekker. Steeds maar weer die rugpijn en dan een tijd niet golfen. Speelde ik net weer op mijn handicap, kwam die rug weer om de hoek kijken. Ik ben daardoor altijd blijven hangen op hcp 32,5. Uiteindelijk heb ik een jaar of 6 niet gespeeld tot ik een artikel van Liesbeth las in Nationaal Golfmagazine. Dit wekte mijn interesse en was een mogelijke kans om toch te kunnen golfen.


· Your dream foursome or dream course?

Mijn dream course is Augusta National. Het is daar zo mooi. In mijn flight spelen dan Gary Player, Karl Morris en Liesbeth Pauwels. Karl Morris is een geweldige performance coach, zeker op het mentale vlak. Ik luister graag naar zijn podcasts. Onder begeleiding van Liesbeth doen we dan een goede warm-up zodat we soepel en sterk de baan in gaan. Ik leer dagelijks veel van haar berichten op social media. De uitgelezen kans om lang te praten. Gary doet zeker mee. Naast alle fantastisch mooie verhalen die hij kan vertellen over zijn carrière doet hij ondanks zijn hoge leeftijd nog veel aan yoga en fitness. Het wordt een prachtige dag om nooit te vergeten!


· 2022 golf doel?

Mijn korte spel en zeker het putten heeft aandacht nodig. Door op die punten te gaan trainen gaat mijn handicap naar beneden. Daarnaast verdiep ik me meer in de concentratie. Ik ben te snel afgeleid en kom niet in de flow. Wanneer dat wel lukt heb ik vaak een goede score.


· 2022 fysieke doel?

Met chronische rugklachten is golf niet de beste keuze qua sport. Ik ga fysiek dus niet voor de extra kilo’s aan gewicht tillen in de sportschool maar voor continuïteit in golfyoga & golffitness zodat ik kan blijven golfen. Vooral heel langzaam opbouwen. Ook ontspanning en rust hoort daarbij voor een goed herstel. Dat vind ik erg moeilijk en is een aandachtspunt. Gelukkig besteedt Liesbeth daar ook veel aandacht aan.


· Favoriete club in de tas?

Callaway Big Bertha H5


· Waren er bezwaren of drempels om te starten met specifieke golf fitnesstraining? Zo ja, kun je deze benoemen?

De pijn in mijn rug gaf angst om anders te gaan bewegen dan de bekende oefeningen van de fysiotherapeut. Ik wilde toch iets proberen om uit die vicieuze cirkel te stappen en heb een sprong in het diepe gewaagd. In het begin deed ik een paar rustige bewegingen die ik op de Instagram pagina van Liesbeth had gezien. Het ging goed en maakte mij enthousiast. Dit gaf de trigger om verder aan de slag te gaan met deze methode en te starten met Fundamental Routines. Dat het zo’n enorm verschil zou maken had ik nooit verwacht.· Welke misverstanden had jij voorafgaande te beginnen met golfyoga golffitness, of welke misverstanden denk je dat er zijn over golfyoga golffitness?

Ik weet niet of er misverstanden zijn. Ik wist zelf niet eens dat het bestond. De golfwereld heeft op dit vlak een enorme verandering ondergaan in een hele korte tijd. Als “oermens” zijn we liever lui dan moe om energie te besparen. Misschien dat dat er iets mee te maken heeft?


· Welk meetbaar resultaat heb je behaalt ?

Mijn handicap is in 2021 vanaf het moment dat ik met Fundamental Routines ben begonnen met meer dan 15% omlaag gegaan. In de ochtend wanneer ik uit bed stap loop ik meteen rechtop, voorheen liep ik hartstikke krom maar nu ben ik leniger. Ook ben ik ontzettend blij dat ik nu mijn rechterbeen en voet beter kan gebruiken. Daar zat niet zoveel kracht in.

Ik durf nu te bewegen en heb meer vertrouwen.


· Welke routine heeft je het meest geholpen en waarom?

Elke ochtend doe ik de mobility routine. Je hebt er maar een paar minuten voor nodig en de stramheid verdwijnt. Ik voel me de hele dag prettiger. Daarnaast doe ik voor het golfen de warm-up. Dit maakt de spieren goed wakker en verkleint het risico op blessures. Voor mijn herstel is de cooling down belangrijk. Verder doe ik 2 tot 3 keer per week een andere routine erbij. De meeste routines duren zo’n 20 minuten.


Via Liesbeth ben ik ook bij Me And My Golf terecht gekomen. Zij heeft het afgelopen jaar een programma met verschillende routines ontwikkeld voor dit Engelstalige platform, Full Body Freedom. Naast de Fundamental Routines doe ik nu dus ook de oefeningen van het Full Body Freedom programma. Deze zijn heel weer heel anders. Door lid te worden van deze community ging er weer een deur open. Naast alle online golfcursussen staat er ook veel info op de site over bijvoorbeeld voeding en hydratatie. Ik verveel mij niet met een volgende lockdown.


Door steeds kleine aanpassingen en deze structureel door te voeren voel ik me zoveel beter op de baan en naast de baan.


· Welke oefeningen/routines ondersteunen je het meest tijdens golfen?

De warm-up maakt voor mij een groot verschil. Ik vul deze aan met andere bewegingen als squats en warrior 3. De “Strong Core” routine van Full Body Freedom geeft mij ook een sterk en zeker gevoel op de baan.


· Welke oude patronen heb je losgelaten die je lichaam en/of spel niet meer dienen?

Pijnstillers nemen voordat ik ga golfen doe ik niet meer. Ze zitten nog wel in mijn tas voor de zekerheid, dat durf ik nog niet los te laten. Verder eet en drink ik anders op de baan dan voorheen. Geen producten vol met suiker maar noten en vooral veel water. Daar ga je veel beter van spelen. In de sportschool train ik effectiever. Geen lange cardiosessies meer, dat heeft helemaal geen zin voor golf.


· Hoe ervaar je jouw mindset in-en buiten de baan?

Deze is ook zeker verandert in het afgelopen jaar. Ik ben een positief persoon maar zodra ik boven de bal stond kwam er altijd een “ohjee, wat als….” Nu heb ik veel meer vertrouwen in mijn bewegingen en dus ook in mijn swing. Mijn can-do mentaliteit en enthousiasme heeft me daar ook zeker bij geholpen.


· Op welke manier voegt specifieke fysieke training waarde toe aan je swing en game performance?

Verbetering in stabiliteit en meer power in de swing. Ik voel me zekerder, sterker. Door golfyoga ben ik beter gaan voelen wat ik doe tijdens mijn swing. Dit geeft me ook meer rust op de baan. Voorheen had ik vaak spierpijn na het golfen, dit heb ik nu niet meer.


· Wat motiveert je te trainen?

Om te kunnen golfen moet ik trainen. Er zijn veel mogelijkheden heb ik inmiddels ontdekt. De ene keer meer uitdagend en wanneer ik moe ben wat meer gefocust op herstel. Die afwisseling maakt het leuk maar ook natuurlijk het zichtbare resultaat maakt me heel enthousiast. Het hoeft niet veel tijd te kosten wanneer je op de juiste manier traint. Dat vind ik heel mooi.


· Waar liggen je uitdagingen en kansen op dit moment?

Mijn uitdagingen liggen in het herstel. Ik heb geen topsport lichaam en mijn spieren zijn snel overbelast. Om daar rekening mee te houden is iets dat ik moet leren met vallen en opstaan. Ik heb veel zin in het komende seizoen nu mijn lichaam meer meewerkt en in balans is. Vorig jaar heb ik een paar keer meegedaan met een golfwedstrijd. Dat wil ik dit jaar wat vaker doen. Ook lijkt het mij heel leuk om eens af te spreken met wat gelijkgestemden voor een rondje golf.


· Welke kennis of support heb je kunnen halen en krijgen bij coach Liesbeth?

Liesbeth heeft ontzettend veel kennis, enthousiasme en passie voor haar vak. Zij is heel benaderbaar en beantwoordt graag vragen en geeft tips. Van oefeningen tot leestips, mentaal of fysiek. Ze deelt veel van haar kennis via social media kanalen. Ik vind dat erg prettig en vaak krijg ik daardoor ook een reminder om te letten op bepaalde dingen, de stok achter de deur of een duwtje in de rug. Bij Liesbeth gaat het niet alleen om het uitvoeren van een oefening, ze gaat voor het hele plaatje, body & mind. Zij is een enorme steun voor mij. Door haar begeleiding ben ik verder gekomen dan ik had verwacht.· Welk belang heeft de community van gelijkgestemde golfers voor jou?

Het maakt me enthousiast. Je kunt van elkaar leren en elkaars voortgang zien. Ik krijg ook veel energie van het doorgeven van deze kennis en anderen te enthousiasmeren. Wanneer iemand op de baan spontaan met mij meedoet met oefeningen word ik heel blij.


· Iets anders dat je graag met andere golfers wilt delen:

Stay hydrated! Genoeg water drinken verlaagt je scores. Het is echt zo eenvoudig.

Daarnaast wil ik graag iedereen uitnodigen om mee te bewegen. Geef de warm-up een kans. Ga niet met 2 clubs zwaaien maar doe een echte warm-up. Probeer het een paar weken lang voordat je gaat golfen en ervaar het verschil.

46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page