top of page
  • GOLF.NL

Stramheid te lijf: Souplesse. Het verhaal van Jan van Galen.

Bijgewerkt op: 18 mrt. 2021




Jan van Galen heeft het heft in eigen hand genomen en gaat werk maken van zijn golfspel. Op GOLF.NL deelt hij zijn enthousiasme en ervaringen tijdens zijn journey van 100 dagen, die van hem een betere en tevreden golfer moet maken.


Jan van Galen tobt al een tijdje met zijn spel. Dat blijft maar schommelen tussen best wel goed en best wel slecht. Goede voornemens buitelen over elkaar heen. Hij moet toch eindelijk eens serieus les nemen, mag ook weleens wat minder drinken en snacken en vooral meer bewegen. Ietwat overmoedig legt hij zichzelf een deadline op. Over 100 dagen is-ie fitter, opgewekter en de bogey-speler die hij zo graag wil zijn.


Hier lees je zijn beleving:



Als oudere golfer kun je eindeloos lessen nemen in alle denkbare slagen, maar je handicap gaat pas echt omlaag als je ook serieus werkt aan je fitheid en souplesse. Dat geldt zeker voor mij. Ik leid het leven van een kantoorklerk en op de dansvloer ben ik zeker geen Michael Jackson. Zoals bij veel mannen zitten mijn heupen, nek en schouders tamelijk vast en dat probeer ik in de baan te compenseren met kracht.



Zweverig

Is yoga dan misschien iets voor mij? Of pilates? Nee, binnen sporten trekt mij niet. Als ik “mindfulness” lees, krijg ik de spontaan de kriebels. Maar op de website LP Golf Performance, van bewegingswetenschapper en golffitness- specialiste Liesbeth Pauwels, tref ik een benadering waarmee ik wél graag aan de slag ga. Liesbeths methode is verre van zweverig en onderstreept dat techniek trainen belangrijk is en het opbouwen van kracht ook, maar je moet wel complementair werken aan de mobiliteit in je onderlichaam. Dat is zelfs een must, schrijft ze.



Huppelen

Veel golfers slaan regelmatig een mooie bal, maar in essentie bewegen ze verkeerd. Ze zijn te gespannen, verkrampen, worstelen met negatieve gedachten en lopen zo ook tegen blessures aan. Een afspraak met Liesbeth om met mijn stramheid aan de gang te gaan staat snel. Intussen fantaseer ik hoe ze mij leert soepel, vrolijk en onbevreesd van tee tot green te huppelen, terwijl mijn handicap zienderogen daalt.

Mobiliteit

In haar Amsterdamse studio vraagt Liesbeth lekker down- to- earth naar mijn levensstijl, mijn routines en motivatie. Ze laat mij haar beproefde bewegelijkheidstest doen, waarin alles draait om balans en mobiliteit. Allerlei oefeningen passeren de revue. Zo moet ik op één been staan, de andere knie heffen en tegelijkertijd mijn ogen dichthouden. Ik val direct om. Overall doe ik het niet persé slecht, maar mijn mobiliteit kan inderdaad beter. Ik focus mij teveel op kracht, concludeert ze, terwijl ik mij juist moet richten op die mobiliteit, want anders wordt progressie boeken een stuk moeilijker. Het draait om een gebrek aan bewegingsruimte in mijn heupen, mijn bekken, mijn wervelkolom en mijn schouders. “Maar daar valt veel aan te doen, hoor”, stelt Liesbeth mij gerust.



Spierkracht

Toch schrik ik ervan, want mijn swing is de laatste weken echt beter geworden en ik voel me ook krachtiger door de grondoefeningen die ik thuis zo keurig op een matje doe. Ik ben ook nog eens vier kilo afgevallen door minder te snacken. “Spierkracht blijven ontwikkelen is belangrijk”, stelt Liesbeth, “maar je gewrichten moeten de groei ook kunnen dragen. Mobiliteit neemt bij mannen door de jaren heen steeds meer af en juist zij trainen op kracht. Vrouwen behouden hun mobiliteit veel beter en zij gaan juist op yoga. Ha, het omgekeerde zou beter zijn! Jij bent én man én senior, dus richt je vanaf nu meer op het beter roteren en kantelen van je bekken. Maak er een topprioriteit van. Je swing gaat er echt enorm op vooruit.”



Spiegel

Liesbeth verwijst me voor een overzichtelijk en op maat gemaakt oefenschema naar haar website en Facebook- pagina en stopt mij bij het afscheid ook nog wat toe; een sleutelhanger voor aan mijn golftas met afbeeldingen van een adequate warming-up. “Golfers doen het bijna nooit, maar andere sporters starten sowieso met een gerichte warming up. Geloof me, het helpt!”. Eenmaal thuis pak ik een ijzer 7 uit de tas, gooi wat kleren uit, begeef mij naar de badkamer, ga voor de spiegel staan en doe de eerste oefening. Dat gaat wat onwennig en houterig, maar ik ben begonnen!



Bron: GOLF.NL

Geschreven door Jan van Galen

Disclaimer: deze training vond eerder plaats voor de lockdown maatregelen.



96 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page