top of page

Kracht of Flexibiliteit? Q & A

Het is mijn missie om de Nederlandse golf gemeenschap gezond, sterk en bewuster te maken. Omdat er zoveel vragen per e-mail van lezers binnenkomen, lijkt het mij interessant en vooral van toegevoegde waarde voor andere lezers, de antwoorden hier te delen.

Welke soort oefeningen moet ik doen voordat ik golf?

Een voorbereiding voor het golfen is zowel bedoeld voor op de driving range, een golfles, en 9 of 18 holes. Ik weet dat er veel verwarring is over het type oefeningen. Het is namelijk belangrijk te weten wat je juist wel moet doen of moet laten. Daarnaast niet zomaar wat oefeningen te doen die vroeger zijn aangewezen. Het swingen met twee clubs is een voorbeeld van zo'n oude warming-up oefening die iedere golfer kent en degene die al langer golfen hebben deze vroeger ook aangeleerd. De onderzoeken zijn ondertussen geëvolueerd en wijzen uit dat er betere, meer effectieve en minder blessuregevoelige oefeningen zijn dan het swingen met twee clubs.

De warming-up is het eerste hulpmiddel voor golfers om te genieten van een leven lang zonder klachten te golfen en blessures door overbelasting te voorkomen. Een warming-up beïnvloedt namelijk direct de motoriek, mobiliteit en stabiliteit. Bij amateurs zijn er twee hoofdoorzaken voor de ontwikkeling van golfblessures door overbelasting. Als eerste: onvoldoende mobiliteit, stabiliteit en coördinatie, en als tweede: een verkeerde golfswing.

Daarom leer je tijdens mijn aankomende golfyoga workshop de beste warming-up. De warming-up zou dynamisch moeten zijn met de (minimale) focus op het warm maken van de volgende spiergroepen: bilspieren, core, schouders en bovenrug. De enkel en polsgewrichten moeten ook losgemaakt worden. Aandacht aan de ademhaling is ook van belang tijdens een warming-up.

Daarnaast zie ik veel golfers (onbewust) de mist in gaan met de warming-up. Ze missen daardoor de enorme voordelen die deze praktische direct toepasbare routine kan brengen. Uit mijn ervaring blijkt dat golfers: te weinig of zelfs geen aandacht besteden aan hun individuele uitdagingen van het lichaam en de warming-up veel te intensief doen. Ik help je uiteraard graag op weg en help je af van die verwarring of angst om je golfspel te verpesten door de verkeerde oefeningen. Daarom leer je van mij de beste golf warming-up die je makkelijk op de golfbaan kunt doen. Ik kan je op tijd klaarstomen voor het nieuwe seizoen middels mijn krachtige individuele trainingen.

Kan ik met een scheur in mijn pees bij de schouder blijven golfen?

Zolang er pijn aanwezig is (en deze onderdrukt is door cortisone of pijnstillers) raad ik af om te golfen om ook eventuele verdere compensatieklachten te voorkomen. Prioriteit is eerst op volle krachten te komen en de scheur zijn tijd geven om te herstellen. Ga niet golfen met pijn of met blessures die nog niet volledig hersteld zijn. Ga voor extra persoonlijke professionele coaching in de sportschool, waardoor je kunt toespitsen op het versterken van het onderlichaam of verbeteren van de conditie.

Kracht of flexibiliteit voor golf?

Beide! Golfers hebben zowel kracht als flexibiliteit nodig om prestaties te verbeteren zoals: verder slaan, meer controle in de swing, beter balcontact, minder spierverzuring, meer clubheadspeed en lagere scores. Flexibiliteit en krachttraining ondersteunen en complementeren elkaar fantastisch. Nog steeds worden deze belangrijke atletische vaardigheden los van elkaar gekoppeld door oude (zeg maar gerust ouderwetse) trainingsgewoontes.

Wil je dus een persoonlijk fysiek trainingsschema toevoegen bovenop de golftraining om fitter en bovenal gezonder op de baan te zijn? Dan is het van belang eerst de schakel van het lichaam te identificeren waar ruimte voor groei mogelijk is. Dat kun je ontdekken via een TPI-screening. Door de duizenden internationale golfers die ik over de afgelopen decennia middels de TPI-screening heb getest, kan ik concluderen dat flexibiliteit over het algemeen de minst ontwikkelde factor is. Simpelweg gezegd: wanneer flexibiliteit jouw sterkste kant is, leg dan de nadruk in het trainen op kracht en vice versa. Dat voorkomt blessures door overbelasting, burn-out en toename van verminderde golfprestaties.

Geen paniek competitiespelers! Ik help je graag hoe je aankomend seizoen blessures kunt voorkomen, je handicap kunt verlagen en meer rust zult krijgen in je spel. Mijn individuele coaching trajecten zijn de enige mogelijkheid om de beste golfroutines en technieken, op de correcte manier uitgevoerd geschikt voor jou lichaam en situatie op hoog niveau van me te leren. Voor meer informatie, stuur mij een mail naar info@lpgolfperformance.nl

Dit artikel verscheen eerder en is in samenwerking met Nationaal Golfmagazine. Vragen over dit artikel of samenwerkingen kunnen direct naar info@lpgolfperformance.nl

Fotografie: Ralph Reniers Media & Liesbeth Pauwels

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page