top of page

70 % WATER. 100% ENERGIEK.


Beste golfer,

Wekelijks krijg ik de vraag of ik ook voedingsadvies geef. Hierop is mijn antwoord best vaag, Ja en Nee. Ik ben absoluut geen voeding deskundige en verwijs je voor persoonlijk advies door naar een diëtiste.

Maar omdat ik super gepassioneerd ben om mijn eigen race auto, mijn lichaam, met de beste brandstof zo goed mogelijk te laten presteren heb ik mij verdiept in vele studies, onderzoeken, adviezen en methodes. Daarnaast is sport-voeding natuurlijk ook een onderwerp wat mij interesseert en heb ik hier ook op de universiteit veel over mogen leren. Na vele jaren van alles geprobeerd te hebben ben ik er nu achter wat voor mij op dit moment het meest effectief werkt om te sporten en van het leven te genieten. Mijn doel daarbij is naast optimaal te herstellen na het trainen ook om beter te kunnen focussen, meer energie te krijgen en mezelf vitaler te voelen.

Olie je motor.

Wist je dat je lichaam 75% uit water en 25% uit vaste stof bestaat ?!

Hoe gespierder het lichaam, des te meer water het lichaam heeft. Maar dat telt omgekeerd natuurlijk ook.

Daarom drink ik voldoende water. Om precies te zijn hoeveel water gebruik ik deze formule: lichaamsgewicht (pounds) : 2 = Optimale water inname in ounces. Zodra ik opsta drink ik een groot glas water wat ik de avond ervoor heb klaargezet op mijn nachtkastje. Omdat het lichaam tijdens de slaap uitgedroogd word, is het cruciaal om in de ochtend water te drinken. Daarnaast helpt een goede hydratie mij energie niveau hoog te houden.

Tijdens een rondje golf, merk ik veel minder last te hebben van concentratie verlies, hoofdpijn of een sloom gevoel wanneer ik op elke hole een slokje water drink. Mijn ervaring is dat ik hierdoor beter kan focussen op mijn spel. Tijdens het trainen in de gym, drink ik ook water. Nope, sportdrankjes doe ik niet aan vanwege de vele suikers en chemicaliën. Mijn motor trekt dit gewoon niet. Maar dan kleine slokjes en geen liters. Anders zit er een (letterlijk) klotsende maag in de weg tijdens het trainen en dat voelt niet prettig! Ik voel dat mijn spieren en bindweefsel sneller herstellen en na een training en minder verzuurd voelen omdat de afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden. Dit helpt mij om de volgende training sessie weer super energiek en fit te zijn.

Zodra ik continue last heb van spierpijn, duizeligheid, nek-hoofdpijn of vermoeidheid, ga ik meer water drinken. Vaak is het zo dat ik die dag te weinig gedronken heb. Zelf drink ik enkel gefilterd water omdat ik geloof (en heb onderzocht) dat hierdoor alle chemicaliën die nog in het kraanwater zitten eruit gefilterd worden. Na enkele tijd ervaarde ik betere concentratie en smaak. Over smaak gesproken, ik hou ervan om mijn water te mixen met bv paar schijfjes citroen, munt, gember, sinas, rozemarijn..etc. ik vind het heerlijk!

" W A T E R I S L I F E "

Ben jij op de hoogte van de positieve werkingen van een goede hydratatie? Mijn TPI collega, Robert Yang (specialist in voeding en voeding supplementen), verteld dat een goede hydratatie een preventieve maatregel kan zijn tegen lage rugpijn, en dat water werkt als een smeermiddel voor gewrichten die de pijn van chronische gewrichtspathologieën kunnen verlichten.

Brandstof.

Dagelijks ben ik in beweging, soms super intensief en soms wat minder. Mijn training schema naast mijn actieve beroep is best uitdagend en ik bereid mijn auto voor op de race. Niet alleen met kracht en conditie trainingen houd ik mijn spieren, gewrichten en bindweefsel optimaal in conditie, maar ook met voeding.

Voeding is brandstof. En hiervoor kies ik de meest optimale brandstof die voor mijn motor werkt. Op dit moment ziet mijn voedingpatroon er gemiddeld zo uit: 30% Koolhydraten uit groenten, 20% vetten, 20% fruit en 30% plantaardige eiwitten. Hieruit kies ik gericht om zo min mogelijk verwerkt eten te eten en soms ook biologisch. Ik voel mij niet sloom of grumpy maar juist super energiek en merk dat mijn lichaam onverwerkte voeding beter verteert en opneemt.

Uiteindelijk spendeer ik meer tijd en geld aan sommige producten. Ik vertrouw en geloof dat deze (preventieve & performance gefocuste) levensstijl op de lange termijn een investering is in mijn eigen gezondheid en duurzaamheid van mijn race auto. Denk aan chronische ziektes, pijnklachten en hoge medicijn kosten die daardoor hopelijk niet in het vizier komen. Lees deze blog voor méér informatie over de voor- en nadelen mbt voeding en hydratatie voor golfers.

Guilty Pleasure

Ja ik ben ook maar een mens... Ik geniet namelijk intens van een heerlijke vers gemalen kop koffie met een stukje Belgische chocolade na de lunch. Omdat ik vrijwel constant eet en een gevarieerd gezond eetpatroon heb, kan ik extra genieten van mijn guilty pleasure... And I love it :)

Nogmaals, dit wat is voor mijn lichaam werkt. Ik geloof dat je voor echte doorbraken in voeding (en energie) patronen beter bent bij een specialist in dit vak. Patronen zoals chronische vermoeidheid, overgewicht, darm klachten, eetstoornissen, etc kunnen samen met de juiste professional behandeld worden.

Wil je meer weten over golf fitness?

Contacteer me en ik vertel je graag meer hierover tijdens een presentatie of workshop op jouw golfclub. Neem contact op via info@lpgolfperformance.nl


89 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page