top of page
Liesbeth Pauwels

Ademruimte, de zuurstof die je nodig hebt in de golfswing.


Beste Golfer,

“Men kan stellen dat stress vandaag de dag de grootste moordenaar is in de westerse wereld” schrijft Dr Timothy McCall in zijn boek Yoga as Medicine. Hij vertelt daarin dat stress enkele van de grootste gezondheidsproblemen van onze tijd voedt waaronder diabetes, depressie, osteoporose, hartaanvallen, beroertes en auto-immuunziekten zoals multiple sclerose en reumatoïde artritis.

Voor golfers heeft chronische stress enorme fysieke impact op het lichaam, de ademhaling en daardoor ook het golfspel. Je belandt als het ware in een negatieve vicieuze cirkel. Maar weet dat het ook anders kan.

Steeds vaker ontmoet ik in mijn training studio golfers die overspannen zijn zonder dat ze dit zelf doorhebben en die tegelijk ook fysieke weerbaarheid missen. (Dat baart mij zorgen omdat we in onze westerse maatschappij enorm gestimuleerd worden om continue te “moeten” sporten/presteren/werken met hoge intensiteit-druk.) Gevolg: een enorme disbalans in het gehele systeem die lastig te doorbreken is, maar zeker niet onmogelijk met de juiste professionele begeleiding. En dus is de eerste stap in zo’n situatie het verlagen van de intensiteit en volume van trainen, echt kijken naar de effectiviteit van oefeningen/schema en de trainingen richten op het herstellen van het zenuwstelsel.

Zenuwstelsel

Het zenuwstelsel reageert op prikkels van buitenaf en van binnenin het lichaam. Veel gevoelens van stress, frustratie en onrust komen voort uit opgeslagen energie, die wordt getriggert door gebeurtenissen in ons dagelijks leven en op de golfbaan. Daarom is het van belang te leren hoe ons zenuwsysteem werkt, zodat we met deze educatie onszelf beter kunnen gaan leren ontladen en ontspannen. Dit kunnen we ook oefenen op de baan en leren toe te passen in ons dagelijkse doen en leven.

Veel golfers die ook een drukke baan hebben, hebben bewust of onbewust last van een overprikkeld zenuwstelsel. Bij overprikkeling van het zenuwstelsel is het zo dat het sympathische (fight or flight) gedeelte teveel getriggert wordt. Dit heeft stress en spanningen als gevolg. Het lichaam raakt hierdoor uit balans, is minder weerbaar en de informatie die door het zenuwstelsel verwerkt moet worden is overbelast. Het parasympatische (rest en digest) gedeelte zorgt voor ontspanning, rust, focus en herstel.

Schakelen

Een gezond lichaam en zenuwstelsel kan goed schakelen tussen sympathisch en parasympathisch. Ondanks het feit dat de ademhaling automatisch geregeld wordt, kun je de ademhaling toch deels beïnvloeden, wat invloed heeft op het zenuwstelsel. Door rustiger te gaan ademen (laag in de buik richting de bekken en middenrif, lange uitademingen) activeren we het parasympathische zenuwstelsel. Je geeft je lichaam zo een seintje dat het niet overactief hoeft te zijn, en dat het kan herstellen en ontspannen. Een overprikkeld zenuwstelsel komt op deze manier tot rust. Het lichaam krijgt letterlijk weer zuurstof en ruimte. Simpel, maar ontzettend effectief. Vooral op de baan. Daarom vind ik yoga persoonlijk en in de trainingsprogramma’s van mijn klanten zo fijn. Het combineert, stimuleert en bevordert beweging met ademhaling. Want ademhaling is namelijk de sleutel tot constante kwaliteit van beweging. Vergeet niet dat de yoga oefening/stretch pas echt effectief is en werkt, wanneer je één volledige ademhaling kunt doen in de eindpositie.

Hierbij mijn 5 praktische tips (die je direct kunt toepassen!) om je binnen 2 weken te helpen ontspannen.

(Voer je al deze technieken uit dan zouden de resultaten binnen twee weken of korter al voelbaar moeten zijn. Maar dit is meer dan een experiment van twee weken. Dit zijn jouw nieuwe gewoonten om je te helpen ontspannen op en naast de golfbaan.)

  • Verminder het consumeren van nieuwsberichten tot maximaal 1x week en luister/lees in de plaats daarvan naar inspirerende boeken of podcasts.

  • ​Bekijk deze interessante video ..

  • Probeer na 15:00 uur geen koffie of cafeïne drankjes meer te drinken en drink in plaats daarvan (kruiden)thee of water

  • Neem 2x per dag bewust 1 minuut ruimte om te ademen richting de buik (ipv hoog in de borst/nek) en probeer je ademhalingsfrequentie omlaag te brengen

  • Maak een diepe uitademhaling voor elke nieuwe slag

  • Probeer voordat je gaat slapen rustig en diep adem te halen vanuit de buik voor een goede fijne nachtrust waarin het lichaam zich kan herstellen

Bij deze heb je ook mijn goedkeuring om eens wat minder te doen maar juist bewuster te ademen. Dus… Relax and take a breath.

Ik help je graag op weg naar die ontspanning, flexibiliteit en kracht. Of je nu amateur, competitie of senior golfer bent. Als jij gemotiveerd bent om je doelen te behalen, dan komen wij er samen! Deze zomer kun je met mij samen beginnen tijdens een van de workshops. Email info@lpgolfperformance.nl voor meer informatie over privé coaching/retraites en consulting mogelijkheden.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Nationaal Golfmagazine.


187 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page