top of page

Is deze vijf duizend jaar oude techniek de formule voor de toekomst?


Beste golfer,

Deze keer wil ik je een interessante paradox voorstellen. Namelijk, een techniek die vijfduizend jaar geleden is ontwikkeld, jawel voornamelijk door mannen, in een groot warm land. Het is een techniek waarin iedereen kan slagen als je je ervoor inzet, of je nou jong, oud, zwak, man, vrouw, geblesseerd, chronisch ziek of gezond bent. We hebben het over Yoga!

Deze techniek word nu ook beoefend door onze militaire helden. Sterker zelfs, mijn eigen yoga coach Johan Noorloos leidt leidt sinds 2016 binnen het Ministerie van Defensie militairen op tot yogaleraar. Hij verteld “Volgens het Ministerie dragen militairen een grote verantwoordelijkheid in vaak extreme en stressvolle situaties. Yoga is mogelijk een middel om beter met dergelijke situaties om te kunnen gaan. Het kan bijvoorbeeld helpen om na een missie traumatische ervaringen te verwerken.”

Ondanks grote misconcepties is yoga niet alleen bedoeld voor flexibele, fitte of gezonde mensen. Het is geen religie. Het is ook niet zweverig. En er is geen bepaalde level (of handicap) die je erin kunt en moet behalen om er goed in te zijn. Er zijn geen wedstrijden waaraan je kunt meedoen of uitmuntende prestaties kunt behalen. Wat is deze training methode dan wel? Het is een systematische aanpak om het lichaam te verbeteren, de mind te begrijpen en de geest rustiger te maken. Door veel te oefenen kun je het het zenuwstelsel versterken, terug in balans brengen en zelfs fysiologische verjong processen activeren. Daarnaast bevorderd en verhoogd het de bloed toevoer naar de interne organen en brengt het meer zuurstof naar je cellen.

De vijf belangrijkste redenen volgens een recent onderzoek door Yoga Alliance en Yoga Journal voor het starten van yoga zijn: flexibiliteit, stressreductie, algemene fitheid, verbetering van de algehele gezondheid en fysieke fitheid. “Wat fascinerend is, is dat de gegevens aantonen dat degenen die yoga beoefenen aantoonbaar een betere perceptie hebben van hun individuele kracht, balans, behendigheid en mentale helderheid tegenover niet-beoefenaars. "

Nu, je denkt waarschijnlijk dit is niets voor mij want ik wil geen strakke kleding aan. Maar het belangrijkste is dat je iets draagt waar je je comfortabel in voelt. In mijn sessies bijvoorbeeld hebben golfers vaak sport kledij aan waarin je lekker kunt bewegen en zweten. Voor de ene is dat een strakkere legging en andere een jogging. Ook matjes worden voor gezorgd. Pas wanneer je een tijdje bezig bent raad ik aan te investeren in een ecologisch matje. Super handig voor overal naar toe mee te nemen en thuis te oefenen.

Ik hoor vaker van golfers dat ze het raar en onzeker vinden omdat ze denken niet mee te kunnen volgen tijdens een groepsyoga les. Ik had zelfs laatst een klant, John van 55 jaar, die me openhartig vertelde hoe zijn eerste yoga ervaring 20 jaar geleden desastreus verliep omdat hij zoveel stijfheid voelde in zijn lichaam (tijdens en na de les) dat het hem niet in de koude kleren ging zitten. Daardoor heeft hij nooit meer iets met yoga durven doen. Tot het moment dat hij tegen een hernia aan liep, met moeite het bed meer uit kon door de pijn en veel stress verduren had gehad. Net zoals bij John, kan ik me heel goed voorstellen dat je yoga al eerder hebt geprobeerd en het niet was gelukt. En dat is helemaal begrijpelijk. Het is niet jou fout.

“Ja maar ik heb geen tijd...” is iets wat ik regelmatig hoor wanneer ik op clubs presentaties of workshops geef. Gelukkig, zelfs de ochtend starten met 3 oefeningen van een halve minut zullen je al voordelen bieden. Zolang je ze maar met regelmaat beoefend. Dit is letterlijk korter dan koffie zetten, je haar fohnen of tanden poetsen. Mijn tip, kies voor niet-complexe intensieve stretches waarvan je de hele dag (mentaal en fysiek) in de knoop ligt. Kies dan voor een makkelijke oefening die je motiveert, activeert en inspireert, waarvan je de rest van de dag de voordelen kunt van genieten.

In combinatie met golf vind ik het eigenlijk niet acceptabel dat er nog steeds globaal GVB of golflessen worden afgegeven zonder minimale fysieke onderdelen zoals een TPI screening , cooling down of golfyoga door te geven. Het is namelijk een kant en klaar recept voor blessures en klachten met als gevolg dat de golf gemeenschap ongezond, geblesseerd en geringer word. Ook mede doordat de maatstaf vanuit de nieuwe generatie PGA Tour spelers steeds hoger komt te liggen, word er bij de jeugd golfers meer druk op het verre slaan (pure explosiviteit) gelegd. Dat dit zonder fysieke ondersteuning een formule is tot ernstige topsport blessures en zelfs burn out hoef ik je niet uit te leggen. Maar, is het een positieve ontwikkeling dat de golf populairder word door de nieuwe generatie spelers waarbij zij ook bijdragen aan een verfrissend sportief imago van de sport. Maar als de klachten van golfers blijven komen, waarom word dit probleem niet groter aangepakt? En mocht je, zoals John, al rug klachten hebben, een studie toont aan dat 98% van rug patienten yoga hielp.

En eerlijk mannen…welke man wil er nou niet flexibel en pijn vrij blijven zodat ze voor hun familie kunnen zorgen, met kleinkinderen kunnen spelen, activiteiten met hun familie kunnen doen, en niet te vergeten zo lang mogelijk kunnen genieten van het golfspel. Mijn klanten bestaan ook uit mannen van 40-50 60 en zelfs 72 jaar, en allemaal zie ik hun yoga skills verbeteren. Dus ook jij kunt het. Geloof me. Het is niet anders dan de skills die je met golf leert of de business tools die je voor je bedrijf verder ontwikkeld. Een kleine vorm van discipline, volharding en heb vertrouwen en binnen no time heb je al voordelen.

Het vertrouwen dat yoga ook voor jou is, en je niets nodig hebt om direct van start te gaan, dat is wat ik je wil meegeven. Want het aller belangrijkste van de doorbraak die je zelf zult ervaren is dat je begint.

Een gezonde fitte golf gemeenschap. Golfers terug in balans brengen. Dat is mijn overtuiging. Je laadt je telefoon vaak op, maar hoe vaak laad je jezelf op? Geef jezelf toestemming om in een inspirerende omgeving met een kleine groep gemotiveerde golfers en professionele coaching aan je golfspel en gezondheid te werken. Deze unieke en bijzondere Golf Yoga Retraite is de perfecte combinatie van inspanning en ontspanning, golfen en gezondheid. De aller laatste tickets zijn nu nog beschikbaar voor de Golf Yoga Retraite. Gun jezelf deze bijzondere training van 16 tot 23 februari in Zuid-Spanje.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Nationaal Golfmagazine.


72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page