top of page

Niet regelmatig aanscherpen van het fysieke schema beperkt ervaren golfers.


Beste Golfer,

Het fysiek training schema, dat heb je nu wel onder de knie. Maar wat bijna niemand begrijpt en toepast is dat juist het niet op tijd aanscherpen van het schema het de fysieke ontwikkeling kan saboteren omdat details en nuances ontbreekt. En wellicht ben je daar helemaal niet eens bewust van. Maar dit kan het verschil maken tussen success en falen in het komende golf seizoen. Ik wil je graag meegeven dat wanneer het je niet eerder lukte om na een winter hard en veel te trainen om je handicap te verlagen, het niet jou schuld is geweest! Daarom deel ik met jullie het verhaal van Peter*.

Hoe Peter zijn golfspel drastisch verbeterde en zijn kniepijn vaarwel zei zonder dat hij zijn favoriete bezigheden moest opgeven en volop kon blijven ondernemen vertel ik hieronder.

Een lagere handicap. 18 holes kunnen spelen zonder vermoeidheid. Ontspannen drives die ver gaan. Een focus als een zen-master tijdens het putten. Is dit niet wat elke golfer wil? Zodoende ook Peter, een golfer die mijn jaartraject volgt en binnenkort mee gaat op de Golf Yoga Retraite. Daarnaast wou hij ook met een paar eenvoudige oefeningen die hij thuis kon doen en zonder veel van zijn tijd als ondernemer op te geven resultaat behalen.

Eerder dit jaar sprak ik hem op mijn privé training studio om hem te helpen met de volgende doorbraak in zijn golfspel. Tijdens deze een op een evaluaties kunnen we samen de tijd nemen om alle facetten van zijn fysiek, levenskwaliteit en golfspel rustig te bespreken en door te nemen. We werkten onder andere aan de golf-fitness gewoontes voor tornooien/golfdagen in het buitenland. Veel ervaren golfers denken: dat fitness schema, die heb ik nu wel… mijn ervaring is echter dat regelmatig het fysieke schema aanscherpen juist ervaren golfers helpt om veel verder te slaan, sneller te herstellen na intensieve dagen maar voornamelijk beter te presteren.

Je golf fitness schema maakt namelijk duidelijk waar je mogelijkheden liggen als golfer. Maar die mogelijkheden kunnen enorm groeien wanneer jij groeit als golfer. Stel dat je deze winter ook investeert in golf lessen met je pro en/of nieuwe clubs op maat laat maken, dat is fantastisch! Hiermee groei je al als golfer en moet je lichaam ook klaar zijn om mee te groeien als je de return of investment in het nieuwe seizoen wilt terug zien. Zo vertelde een klant van mij, Jan, dat hij sinds kort bijna 10 m (!) verder slaat en zijn clubhead speed + 8mph omhoog is gegaan. Hij heeft nu zijn schema aangescherpt op specifiek dit type oefeningen waardoor hij:

  • Veel meer constantheid in zijn spel gaat ervaren

  • Veel effectiever zijn golf trainingen kan opvolgen

  • Resultaat voelt in de routines die hem in drukkere periodes helpen

  • Ontspannender, minder gestresst evals betere slaapkwaliteit en vaker kan golfen zonder hoofdpijn, dus met meer concentratie

  • Betere houding en verbeterde beweging mechanica kan uitvoeren

  • Verbeterde balans, stabiliteit, mobiliteit, proprioceptie en minder spierspanning ervaart

  • Rehydratatie van de wervelkolom, gebalanceerd zenuwstelsel en verbeterde bloedcirculatie en zelfs verjonging op cellulair niveau aanwezig is

  • Verbeterd herstel van pijntjes en hersteltijd van sportactiviteiten en golf lessen heeft

Een persoonlijk specifiek golf beweging schema is een van de voorwaarden voor het creëren van een golfspel waarmee je met slechts een paar oefeningen per dag al beter zult golfen. En dat is precies waar ik mijn klanten bij help. Om met een paar routines niet alleen die droom handicap te realiseren, maar ervoor te zorgen dat je langer zonder pijn kunt blijven golfen zonder dat je daarvoor heel veel vrije tijd voor moet opgeven. Hierin ligt de focus op kwaliteit versus kwantiteit. We gaan niet voor veel, maar we gaan voor goed.

Toch hoor ik het vaak: ‘Maar Liesbeth, ik wil juist veel sporten en oefeningen doen’. Natuurlijk kun je, als je succesvol de dagelijkse routines doet, opschalen naar meer oefeningen en hoge intensiteit trainingen. Maar veel golfers gaan al opschalen wanneer ze nog klachten en pijn hebben, wanneer ze slaap tekort en hoge stress ervaren, terwijl ze hun oefeningen ook kunnen aanpassen naar bijvoorbeeld anti-rotatie, herstellende en mobiliteit versterkende trainingen. Waarom dat laatste interessanter is? Omdat je dan de resultaten krijgt die jouw lichaam ondersteunen. Je haalt zo alles uit je lichaam. De eagles van het spel. De krenten uit de pap. Je hebt geen quick fix nodig. Je hebt een beproefd systeem nodig dat je gemakkelijk kunt volgen. Je hebt een community en coach nodig die je motiveren om je allerbeste te worden. Je hebt wat moed en toewijding nodig.

Maar hoe zorg ik ervoor dat ik de juiste oefeningen weet? Anti-rotatie, balans, herstel, kracht- of als je dat al doet- explosiviteit? Goede vraag, waar ik me helemaal in heb gespecialiseerd en je graag bij help. Daarom laat ik je weten dat ik voordat het nieuwe seizoen van start gaat de mogelijkheid bied om een transformatie gesprek t.w.v. €150 bij mij op de training studio met een ambitieuze recreatie of amateur golfer. Hierin denk ik met je mee over wat er in jouw situatie voor nodig is om ook met minder oefeningen meer vooruit te gaan. Dit aanbod is speciaal voor golfers die al sporten, opnieuw willen starten met golfen maar dit jaar (weer) graag willen verlagen met de handicap én minder hard willen werken. Wil je je ervoor opgeven? Stuur me dan uiterlijk voor 1 december een mail naar info@lpgolfperformance.nl

*Namen van de casussen in dit artikel zijn vervangen door fictieve namen.


25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page