top of page

Offline en stilte zijn de nieuwe luxe + winactie.


Vorig jaar deelde ik mijn top 10 golf fitness gift guide naar aanleiding van de feestdagen. Dit jaar deel ik de 3 waardevolle inzichten van mijn dopamine fasting en een winactie - check de winactie onderaan ;)

Onthaasten

In NRC werd al beschreven dat de hippe en welvarende Amsterdammers de stilte opzoeken, en daar veel voor betalen! In Amsterdam en New York is er tegenwoordig een yogaschool om elke hoek. Zelfs dopamine fasting is een nieuwe trend in California in Silicon Valley. De maatschappij is zoekende naar rust, balans en onthaasting. Ook vanuit LP Performance ervaar ik deze beweging. De Golf Yoga Retraites lopen als een vuurtje. De emails stromen binnen voor potentiële samenwerkingen en interviews. Onthaasten. Het word volgens mij het woord van 2020.

Geen oplossing

De technologie vernieuwt elke dag. Dit brengt enorm veel mogelijkheden met zich mee, maar als we niet goed opletten verwoest de technologie het contact met onszelf, de natuur en onze samenleving. Maar goed, zo heeft elk tijdperk zijn uitdagingen en is het stoppen van de technologische vooruitgang, de 24-uurs economie, de toenemende (verslavende en vrijwel geaccepteerde norm van de) prestatiedruk geen oplossing. Een oplossing zou wel kunnen zijn dat we meer rust en ruimte durven maken.

Mijn dopamine kick

Zo worstel ik daar ook mee. Ik spendeer niet alleen veel tijd aan social media (bewust en onbewust), het geeft me heel veel prikkels die mijn performance en focus belemmeren. Prikkels die maar door gingen en ik niet kon stoppen. Ik werd er al helemaal niet vrolijker van en werd soms s'nachts wakker met paniek en angstige gedachtes. Een groot onderdeel was de zorgen die ik continue maakte omdat ik mij vergeleek met andere op social media. Mijn lichaam was er verslaafd aan zonder dat ik het door had…

Zie hieronder de expert, Dr Joe Dispenza over dopamine. Dit moét je zien!

Het roer moest om

Sinds 2018 besloot ik om 2 keer per jaar te investeren in een trainings week. Tijdens deze trainingsweek is het niet toegestaan om communicatie met de buitenwereld te hebben. De laptop, telefoon, boeken en horloge leverde ik dus in. De training word begeleid door 2 ervaren professionals en werken we onder andere aan stressregulatie. Zoals mijn coach het verwoord: "In deze training leer je je persoonlijke krachtbronnen te versterken. Je bent beter in staat om met stress en schokkende gebeurtenissen om te gaan en opgedane stress bewust te ontladen. Je leert preventief persoonlijk onderhoud toe te passen, zodat jou veerkracht wordt vergroot en je duurzaam inzetbaar blijft.” Eerder dit jaar besloot ik al om 2 weken offline te gaan, met het gebruik van telefoon en laptop toegestaan maar niet het gebruik van social media. Ik deelde deze ervaring hier.

Screentime

De screentime voorafgaande mijn dopamine fasting had ik graag geweten maar helaas heb ik daar geen data van. Ik vermoed dat het ongeveer rond de 4-6 uur was met een 80% op sociale media. Op dit moment is mijn screening time een gemiddelde van anderhalf uur per dag. Hou jij je screentime bij en zet je wel eens de "app limiet" aan? Samen met mijn vriendinnen proberen we nu steeds onze screeningtime te verminderen en stimuleren elkaar zo om aanweziger in het moment te zijn.

Niet verwacht

25 oktober: "I will be offline for an indefinite time" is wat ik deelde. 1 december, en ik geniet intens van het offline zijn. Het vermoeden dat er iets drastisch moest veranderen met mijn social media gebruik en giga screen time was er al. Mijn intentie was om eerst 2 weken offline te zijn. Ik had alleen niet verwacht dat ik voor zo'n lange tijd offline zou blijven. Wat ik nu ervaar is te bizar!

De 3 grootste inzichten van mijn dopamine fast:

1. Helderheid

Overzichtelijk en helder inzicht waardoor ik beter kon observeren én minder snel geneigd was om te reageren vanuit emoties. Ik werd nog bewuster van bepaalde conditioneringen, patronen en gewoontes in mijn systeem die op auto-piloot stonden en mij niet verder voorruit helpen. Ik ervaar nu minder negatieve self-talk doordat ik mijn werk niet continue vergelijk (bewust en onbewust) met anderen op social media. De angst gedachtes waardoor ik voorheen s'nachts wakker werd zijn helemaal verdwenen.

2. Concentratie

Het gemak waarmee ik mijn concentratie vasthoud ging zo snel vooruit dat het soms wel leek alsof ik in een tunnel zat. Even wennen maar heel erg blij mee en erg efficiënt om taken uit te voeren. Sport Psycholoog en expert Terry Orlick refereert in zijn boek "In Persuit of Excellence" naar een fully connected focus. " A fully focused connection is the centre of learning, performing, enhancing relationships and experiencing joy in life. The more connected you are, the more fulfilling your life will be.

3. Mentale en emotionele rust

Ik ervaar meer rust, vooral op drukke dagen kan ik nog steeds erg in mijn hoofd zitten en veel gedachtes hebben, maar de gedachtes overmeesteren mijn lichaam en emoties niet meer. Ik slaap rustiger en word energieker en frisser wakker. Mijn mood is een stuk opgewekter en vooral minder snel beïnvloedbaar. Dit is fijn voor mijzelf en ook voor de mensen om mij heen.

Extra bonus: ik heb meer tijd, ben zoveel productiever en geniet extra van de mooie momenten vanuit ontspanning!

"Then you see the mind just quietly settle, just like a glass of muddy water. If you don't stir it, the dirt will slowly settle.

In the same manner, if you let the mind be in the spacious openness, slowly the confusion of the turbulence of thoughts/emotions settles

Rest in natural great peace."

Nyoshul Khenpo Rinpoche

Extra tip

Het geeft mij momentum wanneer ik de telefoon en laptop niet kan gebruiken om daarna even verder te gaan zonder social media. In het boek Leven zonder smartphonestress maakt wetenschapper Alexander Markowetz ons duidelijk waarom we zo snel naar onze telefoon grijpen.

Uitdaging

Probeer in december eens een maand lang te sporten, zonder je telefoon of op een scherm te staren! Dus niet gaan scrollen tijdens de rust pauzes of tijdens het fietsen, kijk om je heen en maak een praatje met de andere sporters. Beter nog, luister naar je lichaam terwijl je sport. Ben je echt toe om even helemaal geen prikkels te hebben en tot rust te komen luister dan naar deze super ontspannende zelf samengestelde playlist.

WINACTIE

En jij, plan je ook af en toe een offline periode in? Hoe ervaar jij dat? Zou je het wel willen doen maar twijfel je nog? Wat houd je tegen? Neem je ook radicale maatregelen zoals ik of heb je nergens last van? Laat het mij weten in de comments en maak kans op een jaar lang gratis Golfers Magazine. Deelname is open voor België en Nederland, ook voor al bestaande abonnees. Elke editie komt er in 2020 opnieuw splinter nieuwe golf fitness en yoga instructies aan. Met heel veel plezier en energie creëer ik deze exclusieve instructies voor Golfers Magazine lezers. Ik maak er altijd een momentje van om de nieuwe magazine met een verse kop koffie te lezen, liefst op het strand samen met mijn Golden Retriever Fida.


93 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page