Voor de toekomst (en die van golf).


Meer aandacht aan fundamentele athletische vaardigheden. Minder niet-gepersonaliseerde trainings uren. Dat is volgens mijn overtuiging de beste manier om exponentiële groei en plezier in het golfspel te garanderen voor jonge golfers. Maar dat is niet het enige. Er is nog iets nodig... Mentale veerkrachtigheid.

Drive

De motivatie om jeugd golfers te coachen komt uit de tijd toen ik zelf 14 jaar was. Dromend van de LPGA, elke dag trainend was ik hard op weg om pro te worden. Door hardnekkige blessures die ontstonden, ontmoete ik na lang zoeken uiteindelijk een vooruitstrevende Scandinavische coach die me wel kon helpen. Middels kracht training begon ik sterker te worden en kreeg ik zelfvertrouwen.

Terugkomend dus op mentale veerkracht. Mij valt op dat dit een ondergeschoven aspect is. Tijdens het lange termijn coaching traject van enkele top junioren heb ik daarvoor mijn vernieuwde jeugd programma ontwikkeld en mentale veerkrachtigheid in verwerkt. Omgaan met woede, zelfkritiek en wedstrijd druk, verkeerde keuzes tijdens de wedstrijd door een gebrek aan helderheid en kalmte. Onzekerheid op de eerste teebox en op de greens. Het zijn allemaal aspecten die het plezier kunnen onderdrukken. Dat vind ik zonde. Daarom leren junioren hun eigen super power te ontdekken én te cultiveren in mijn jeugd programma.

Een intens decennium

Wanneer zouden jeugd golfers moeten beginnen met fysieke training? Wat is het risico van kracht training op jonge leeftijd? Wat zijn de winstpunten die maar weinig jeugd programma’s en coaches integreren? Golfen op collegeniveau in Amerika, wat staat je te wachten en wat is de ideale voorbereiding om succes op lange termijn te garanderen? Welke sporten kun je beoefenen naast golf zonder dat het een negatief effect heeft op het golfspel? Het zijn enkele van de populaire bezorgdheden die ik van ouders hoor. En terecht, in de laatste tien jaar is er een dramatische verandering opgetreden in de manier waarop jeugd spelers zich ontwikkelen. In een wereld van vroege specialisatie en verkorte golf carrières met verhoogde intensiteit, is het van essentiële belang om kritisch te blijven met oefeningen die hen fysiek en mentaal klaarstomen voor een toekomst als golfer.

Eerst atleten

Daarnaast is er is verduidelijking nodig. Om eerst atleten te ontwikkelen, en dan pas golfers. Dit is namelijk het geheim wat de tour winnaars, waaronder Anne Van Dam, belichamen. Ondanks misconcepties zijn er geen redenen waarom junioren niet in de sportschool mogen trainen. Golf is een power sport, daarvoor is het nodig dat jongere werken aan atletische vaardigheden zoals coördinatie, stabiliteit, balans, motoriek en lichaamsbewustzijn en deze op een progressieve manier op basis van biologische (in plaats van chronologische) leeftijd opbouwen. Populaire fitness trends zoals aquabag stabiliteit training is naar mijn mening geen versimpeling noch ondersteunend voor een lichaam die volop in de staat van ontwikkeling en groei is. Om later op hoog niveau te kunnen blijven presteren dient het de junior ook niet om sporten zoals crossfit, zwemmen, hardlopen en wielrennen te beoefenen. Sporten zoals turnen, basketbal, atletiek, hockey en paardrijden net als een op maat gemaakt persoonlijk jaar programma onder professionele begeleiding zijn uitmuntend geschikt om te combineren met golf. Uit mijn ervaring is gebleken dat te veel jeugd - vooral degenen die hun eigen training schema’s zelf aansturen- essentiële componenten missen, zoals bijvoorbeeld bewegingen in het transversale valk.

“Het gebrek aan langetermijnvisie is de ziekte van deze tijd.”

Dr. Rudi Pauwels

Plezier

De combinatie van mentale veerkrachtigheid en fysieke ontwikkeling die evenwijdig loopt met de biologische leeftijd van de jonge atleet is het uitgangspunt van mijn methode om gepassioneerde spelers een toekomst in golf te bieden en daarbij blessures door overbelasting te voorkomen. Het plezier en de daadkracht van deze jonge toppers in mijn traject die zij uitstralen geven mij altijd zo’n energie!

In de afgelopen 10 jaar heb ik mij volledig gespecialiseerd in de fysieke vereiste voor de golfsport en wat er nodig is om golf prestaties naar een hoger niveau te brengen, op korte én lange termijn. Ik ben mijn kennis onder andere gaan verdiepen middels de specifieke jeugd opleiding van Titleist Performance Institute en de op wetenschaplijke gebaseerde methode voor lange termijn athletische ontwikkeling en ben deze ook gaan toepassen in de praktijk bij vele nationale selectie en internationale spelers. Daarnaast heb ik enorm veel tijd en geld geïnvesteerd aan persoonlijke ontwikkeling op cognitief, somatisch en neurologisch aspect en alleen wat na intensief testen écht heeft gewerkt zit ook in het compleet vernieuwde junior golf traject.

In 2020 bied ik gemotiveerde jeugd de kans om in mijn vernieuwde jeugd programma van start te gaan. Dit is de enige mogelijkheid om met mij 1 op 1 aan de slag te gaan. Direct opgeven of meer informatie stuur mij een mailtje naar info@lpgolfperformance.nl.

Dit artikel verscheen eerder en is in samenwerking met Nationaal Golfmagazine. Vragen over dit artikel of samenwerkingen kunnen direct naar info@lpgolfperformance.nl

Fotografie: Ralph Reniers Media & Liesbeth Pauwels


33 keer bekeken

CONTACT  US 

LP GOLF PERFORMANCE

+31 (0)6 - 46 19 06 31

info@lpgolfperformance.nl 

  • Instagram
  • Twitter
  • Facebook
  • YouTube

DISCLAIMER 

PRIVACY STATEMENT

GENERAL TERMS AND CONDITIONS

Copyright © 2020 LP CONSULTING  - ALL RIGHTS RESERVED.