top of page

Need for Speed!

Bijgewerkt op: 6 jun. 2020

De kans is groot dat je duizenden golfswings in de tuin of woonkamer hebt gemaakt. Er valt in deze tijd veel te winnen voor ons als golfers. Exponentiële groei in balans, souplesse en snelheid tijdens de golfswing kunnen we juist nu enorm ontwikkelen.Meer snelheid in de golfswing maken op een gecontroleerde manier is een van de meest gewilde componenten in het golfspel. Afstand vanaf de tee is een duidelijk voordeel gebleken op de PGA Tour. In een onderzoek dat in 2015 werd uitgevoerd, waarbij de leiders van Driving Distance VS Driving Accuracy op de Tour werden vergeleken, maakten de Driving Distance Leaders samen ongeveer vijf keer zoveel winst in vergelijking met Driving Accuracy Leaders: liefst 27 miljoen dollar om 5 miljoen dollar. Snelheid is niet alles. Kracht is niet alles. Beide vormen het vermogenspotentieel (power) en zijn absoluut noodzakelijk als we de bal verder willen slaan. Ik neem je mee in de belangrijkste componenten om te overwegen met betrekking tot het trainen van snelheid.
Speed windows

Ieder van ons heeft unieke kansen gehad tijdens de fysieke ontwikkeling om topsnelheid te ontwikkelen. Dames, welke sporten of activiteiten heb je gedaan op de leeftijd van 5-8 jaar en 11-14 jaar oud? En heren, welke sporten of activiteiten heb je gedaan op de leeftijd van 6-9 jaar en 12-15 jaar oud? Als je in deze fases niet aan hardlopen, atletiek, springen, sprinten en sporten zoals hockey, voetbal of basketbal hebt gedaan, dan heb je je zenuwstelsel mogelijk benadeeld. Grote aanpassingen en veranderingen aan snelheid zitten er dan later niet meer in. Voor de jeugd onder ons, ga direct aan de slag met snelheid in deze fases.


Wat als je verder wilt slaan?

Begin met een Titleist Performance Institute screening om erachter te komen welke kansen er liggen om eerst beter (leren) te bewegen. De kans is groot dat sommige blokkades in de golfswing komen door verkeerde mobiliteit / stabiliteit van de gewrichten. De bewegingskwaliteit en volgorde van bewegen in de golfswing spelen ook een rol. Door middel van de TPI screening kom je precies te weten waar het lichaam aan stabiliteit en mobiliteit dient te winnen. Dit voorkomt niet alleen kansen op blessures maar heeft in combinatie met speed-training resultaat op de lange termijn.

Nep

In vele zelf samengestelde golf specifieke trainingsprogramma’s ontbreekt het element snelheid, wat direct invloed heeft op het vermogen om kracht te genereren (power). Het plaatje waarin een sprinter op de atletiekbaan wordt tegengehouden door een parachute die achter hem hangt. Of de sprinter die zich door het mulle zand worstelt en daarna een berg op rent. De golfer die met een zware medicijnbal swings maakt. Deze beelden kennen we allemaal. Deze type training bereikt het tegenovergestelde bij het zenuwstelsel en de spiervezels. We worden er langzamer door. Nep snelheid.
Echte snelheid

Het is tijd om niet alleen het lichaam sneller te maken, maar ook de hersenen. Dat gebeurt door het zenuwstelsel te laten ervaren hoe het is te bewegen bij snelheden die hoger zijn dan vrijwillig mogelijk. Oké, praktisch betekent dit: naar beneden rennen (ipv omhoog), met wind mee rennen (ipv tegen), door een elastiek vooruit getrokken worden (ipv achteruit). Specifiek op de swing toegepast zou dit betekenen, lichte clubs swingen in plaats van zware clubs/gewichten.


Rem en gas

Train beide kanten van het lichaam. Leer in controle te zijn van de bewegingen die je maakt. Beweeg snel en vaak (gaspedaal). Topsnelheid en topconditie door sprints. Leer goed afremmen (rem). Koop een paar Super Speed Sticks. Doe altijd een warming-up.Maximaliseer

Power begint vanaf de grond naar beneden. Een onderdeel dat dit beïnvloedt en waarop we direct controle hebben en super praktisch is, zijn onze schoenen. De voet dient in het lichaam als een stabiel gewricht. Zodra het voetgewricht onstabiel wordt, heeft dit direct invloed op de kracht en op de kansen op blessures. Aangezien veel golfers nu specifieke golffitness-trainingen aan hun programma toevoegen, vergeet dan niet de golfschoenen up te graden. Beschouw golfschoenen als hardloopschoenen. Loopschoenen moeten worden vervangen op ongeveer 1000 km. Voor golf betekent dit dat na ongeveer 166 rondes golf het tijd is om van schoen te wisselen omdat ze niet langer de efficiëntie hebben, waardoor de kans op blessures door overmatig gebruik toeneemt. Zorg daarnaast dat de schoen passend en aansluitend is voor jouw type voet. Een oude hardloop/golf schoen is geen optie, die heeft zijn krachten letterlijk verloren.
Actie

Er is actie voor nodig om succesvol met betere focus en een energiek flexibel lichaam deze crisis uit te komen. En als je serieus bent om op dit moment te voorkomen dat je na drie maanden geblesseerd of stijf bent en juist supergezond en in balans op de baan wilt starten, kan ik je helpen. Ik geloof in de kracht van de juiste golfoefeningen gericht op jouw lichaam, doel en situatie. Dat is precies waarin ik mij heb gespecialiseerd. Daarom heb ik besloten persoonlijke coaching nu per video voor je open te stellen.Liesbeth Pauwels


B. Kinesiology, University of British Columbia

Titleist Performance Institute certified

SuperSpeed Level 3 certified

Registered Yoga Teacher


* Disclosure

This page may contain affiliate links that earn me a small commission, at no additional cost to you.

De SuperSpeed clubs heb ik mogen ontvangen.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Nationaal Golfmagazine.

Vragen over dit artikel of samenwerkingen kunnen direct naar info@lpgolfperformance.nl

Fotografie: Ralph Reniers Media & Corné van der Stelt


546 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page