Stijve spieren en een verkrampt bindweefsel hebben invloed op de golfswing. Zo hebben stramme heupen in combinatie met onderontwikkelde core-stabiliteit negatieve invloed op de lichaamshouding en brengen ze de onderrug onder extra belasting. Die stramheid kan zich vertalen in de golfswing naar swingeigenschappen als een early extension, sway/slide, hanging back, compleet verlies van kracht en lage rugklachten. Voeg daarbij de jaarlijkse winterstijfheid en de ’C-kilo’s’, en dan kunnen we vaststellen dat deze fase best uitdagend is voor velen. En daar wil (en kan) ik je graag bij helpen.
Maar welke spieren en gewrichten zijn dan actief en belangrijk voor een soepele, effectieve en krachtige golfswing? Een veilig antwoord is: allemaal. En wat is dan van belang voor golfers? Wat kun je doen en wat zijn de mogelijkheden als je te maken krijgt met die stijfheid - die overigens het merendeel van de golfers ervaart, dus je bent echt niet alleen.
Tegenstrijdig van wat velen verwachten van een golf winter trainingsprogramma, begeleid ik golfers om beter te bewegen. Het is niet zo dat elke spier geïsoleerd wordt getraind. Verder vind ik dat teveel golfprofessionals het volgende nog tè weinig beseffen. Daardoor blijven er kansen liggen, kansen waar golfers echt resultaat boeken zoals verder slaan en langer kunnen blijven golfen. Want: tennis, hockey en voetbal hebben allemaal te maken met veel acute traumatische blessures. Maar met golf is dit niet zo. Blessures voor amateurs worden meestal veroorzaakt door de repetitieve frequentie van oefenen en spelen. De onderrug is het grootste gebied dat veel te verduren krijgt. Ernstige lage rugpijn is daarom ook de nummer één golfblessure. De golfswing creëert compressie- en schuifkrachten op de wervelkolom, ongeacht welke swingmethode of stijl je toepast. De wervelkolom wordt tijdens impact blootgesteld aan de maximale compressiebelasting van acht keer het eigen lichaamsgewicht.
Verzorging
Dus ik hoop dat je je wervelkolom welverdiende verzorging en versterking biedt na het lezen van dit artikel. De bijgevoegde mobiliteitsoefeningen zijn fantastisch om de balans terug te brengen en de wervelkolom en grote spieren van de romp te neutraliseren. Dat is voor golfers een essentieel component in een fysiek trainingsprogramma: het lichaam van een golfer moet opnieuw geneutraliseerd worden na honderden ofwel duizenden eenzijdige swings. Uiteindelijk gebeurt dit alleen door fitness en yogatraining en niet door linkshandige swings te maken. Dat wil zeggen: voor rechtshandige golfers die een linkshandige swing maken en vice versa. Zie het als een reset. Hierdoor laat je de spanning los die tijdens een ronde is opgebouwd, terwijl je je wervelkolom voedt. Ze helpen daarnaast een betere lichaamshouding te ontwikkelen én optimaliseren je ademhaling.
Weerbaarder
Tijdens de eerste keer oefenen mag je echt verwachten dat je serieuze fysieke (en misschien zelfs mentale) weerstand zal oproepen. En dat is prima. Behalve: ga nooit door als je pijn hebt! Misschien zul je daarna niet meteen je tenen met gestrekte benen kunnen aanraken. Misschien gebeurt dat wel nooit. Dat hoeft ook niet. Maar na een tijdje zullen je ligamenten, pezen en spieren verlengen waardoor je lichaam weerbaarder zal zijn tegen de eenzijdige explosieve rotatiebeweging van de golfswing.
Probeer deze oefeningen dagelijks gedurende een paar weken. De resultaten zullen je inspireren om door te gaan, je zult gemotiveerd worden om steeds stapje voor stapje door te zetten. Ik heb veel golfers getraind die door hun lichaam dagelijks op de juiste manier te mobiliseren en de gewrichten de ruimte te geven om te ontspannen op latere leeftijd een hernieuwde souplesse hebben gevonden. Ze voelden zich daarnaast ook jonger en hadden meer energie.
Oefening 1: Kat-Koe
Ga naar een positie op handen en knieën. Plaats je heupen boven je knieën en je schouders boven je polsen. Adem in, kantel je bekken en breng je zitbotten naar achter, dus schaambeen weg van je navel. Duw je zitbotten omhoog en maak je rug hol van je heupen tot je borstbeen. Reik je borstbeen naar voren en omhoog. Adem uit, kantel je bekken en je staartbeen onder, in de richting van de mat en je knieën, maak een bolle rug.
Doe deze oefening elke dag, beweeg langzaam in en uit de houdingen met aandacht terwijl je het lichaam zorgvuldig uitlijnt en diep rustig ademhaalt door de neus. Je forceert de rekoefening niet, maar reikt voorzichtig naar de ruimte waar je ooit vastzat. Maak een continue beweging van de volledige oefening. Doe daarna oefening 2.
Oefening 2: Kindshouding
Kom op handen en knieën met de knieën iets verder uit elkaar waardoor je je bovenlichaam meer kunt ontspannen en de rek in de binnenkant van je benen toeneemt. Breng je zitbotten in de richting van je hielen, strek je armen voor je uit of breng je armen langs je bovenlichaam. Ontspan je bovenlichaam richting de mat en rust je voorhoofd op de mat. Houd deze houding twee tot vier minuten vast en breng de focus om de ontspanning in de inspanning te vinden. Breng vertraging, verdieping en verzachting in de spieren en ademhaling.
Geïnspireerd geraakt door het fijne gevoel nadien? Dan is wellicht mijn online trainingsprogramma écht iets voor jou. In deze huidige situatie is het misschien ideaal om in jouw eigen tempo te beginnen of door te zetten met golffitness. Je krijgt in dit programma routines die je daadwerkelijk dagelijks kunt implementeren, gegarandeerde (meer dan 2 uur!) oefeningen die gunstig zijn voor de swing en geen ingewikkelde moeilijke yogahoudingen maar alleen de meest effectieve praktische technieken voor elke actieve golfer met de drive om zich fysiek weerbaarder te maken. Omdat ik weet dat het gevoel van vast te zitten niet voor altijd zo hoeft te zijn en omdat ik wil dat jij met zelfvertrouwen golft, minder spanning ervaart en meer energie hebt. Dat heb ik niet alleen zelf ervaren maar ook honderden golfers die ik heb geholpen op hun weg naar hun doel. Daarom heb ik deze training ontwikkeld. Start vandaag nog en schrijf je in met een off season korting via deze link.
* dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Nationaal Golfmagazine en is daarin ook gepubliceerd.
Comments