top of page

Take your time.


We mogen weer! Langzaam verspoelen de maatregelen. We zijn hard op weg naar het zogenaamde nieuwe normaal. Mijn advies is om niet ondoordacht de drukte weer in te springen. Integendeel, sta nog even stil. Niet alleen om besmetting te voorkomen, maar ook om te zorgen dat je dit moment gebruikt om wat dichter bij het golfspel en golflichaam te komen dat bij jou past.


En daarom in dit artikel een opdracht voor alle lezers. Onderzoek met deze tien vragen wat je de afgelopen tijd geleerd hebt over je gezondheid, je golfspel en jezelf. Gebruik dit moment nog eens om voor jezelf inzichtelijk te krijgen hoe je dingen graag anders zou zien, in je leven, je golfspel en je gezondheid. Hiermee kun je je voordeel doen op dit moment en wanneer de wedstrijden weer beginnen.


  1. Wat heb je het meest gemist aan golf de afgelopen maanden?

  2. Ben je anders gaan kijken naar het belang van golf en je gezondheid?

  3. Wat is je opgevallen in deze lockdown omtrent je fysieke conditie, kracht en flexibiliteit?

  4. Ben je bepaalde gewoontes anders gaan doen, toegevoegd of weggelaten?

  5. Heb je al eens eerder een bewuste stap terug genomen om echt tot rust te komen, zoals bijvoorbeeld een sabbatical of retraite?

  6. Wat heeft je afgelopen tijd plezier gegeven?

  7. Hoe kan je dit plezier vaker terugkrijgen?

  8. Waar ben je dankbaar voor geweest de afgelopen maanden?

  9. Maak een lijstje met wat je meeneemt naar het nieuwe normaal (denk aan specifieke routines, meer rusten etc).

  10. Maak een lijstje met wat je niet meeneemt, wat laat je los?
Zo'n moment van zelf-reflectie en mentaal even je hoofd legen terwijl je geniet van de natuur heb ik ook voor mezelf ingelast. Ik merkte de laatste weken dat ik een enorm snel tempo terecht kwam en miste even de rust die ik tijdens de lockdown ervoer. Normaal gesproken ga ik elk jaar minimaal 1x op meditatie en yoga retraite naar Ibiza, maar dit keer werd het een mini-retraite samen met een goede vriendin aan de prachtige stranden van Noordwijk. A summer beach day to remember....

Naast deze vragenlijst, die voor extra mentale verdieping, duidelijkheid van doelen en motivatie zal zorgen, is het ook goed de tijd te nemen op het fysieke vlak. Heel belangrijk is om niet te hard van stapel te lopen en zowel de hoeveelheid als de frequentie holes langzaam op te bouwen. Ondanks dat we allemaal staan te springen uit enthousiasme, wil ik benadrukken: geef het lichaam (en met name de wervelkolom) ook de mogelijkheid terug te wennen aan de golfswing, zelfs wanneer je thuis veel swings hebt gemaakt. De kans is groot dat er nu veel golfblessures zullen ontstaan, maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn.

Kies er daarom altijd voor om: een fysieke warming-up te doen, binnen je fysieke capaciteiten te blijven (bijvoorbeeld: wanneer achttien holes op dit moment niet fijn voelt voor je lichaam en je twee dagen daarna spierpijn en klachten hebt, speel er dan gewoon negen), nooit je tas te dragen maar altijd een trolley te nemen en voldoende water te drinken. Met deze efficiënte aanpak en mind-set die iedere golfer direct kan toepassen staan we samen een stuk verder. Zodra je deze methode toepast zal het resultaat je inspireren om het opnieuw te blijven doen.

De gratis live golfyoga serie op Facebook was een groot succes voor de golf community. Ik vond het bijzonder om dit elke week samen met jullie te doen. Dankjewel aan iedereen die heeft meegedaan. Daarnaast heb ik vele gedreven golfers kunnen blijven coachen. Nieuwe golfers hebben zich ook aangemeld om ondersteund te worden via mijn privé remote coaching. Wat een plezier om juist nu samen stappen te zetten! Daar kan ik van genieten, vooral wanneer ik hoor van mijn klanten dat ze hun eigen golfspel nog veel meer zijn gaan waarderen en nu nog meer vanuit echte ontspanning golfen. Dat resulteert in verdere slagen, minder snel gefrustreerd na foute slagen, direct kunnen herpakken na een slechte hole, en veel minder fysieke klachten of spierpijn. Dat gun ik iedere golfer.Ervaar je dat je na de eerste rondjes golf alweer tegen blokkades loopt en ben je gemotiveerd om het anders te doen maar weet je niet zo goed hoe, dan help ik je graag. Ook als je weinig kennis hebt over golffitness, of zelfs al eens geprobeerd hebt zonder resultaat, ik ben er voor je. Dit jaar zullen er geen workshops of retraites meer zijn. De enige mogelijkheid om dus met mij direct aan de slag te gaan en waarbij ik jouw coach en mentor ben, is via mijn privé coaching traject.

Liesbeth PauwelsB. Kinesiology, University of British Columbia

Titleist Performance Institute certified

SuperSpeed Level 3 certified

Registered Yoga Teacher* Disclosure

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Nationaal Golfmagazine.

Vragen over dit artikel of samenwerkingen kunnen direct naar info@lpgolfperformance.nl

Fotografie: Ralph Reniers Media

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page