top of page

Veel gemaakte fouten op de baan kosten golfers energie.

Bijgewerkt op: 12 aug. 2020


Geloof me, er zijn maar weinig golfers die er géén last van hebben: een tekort aan energie op de 2de 9 holes. Zeker als je om half 8 ‘s ochtends al op de golfbaan bent of in de ochtend nog hebt gewerkt, is de kans groot dat je na de 1ste 9 niet heel lang meer gefocust kunt zijn. Het is niet voor niets dat Phil Mickelson onlangs op een fitness retraite ging om aan zijn vitaliteit en energie te werken. Maar als je toch nog een paar holes voor de boeg hebt, wat doe je dan tegen zo’n energie-dip in de baan?

Je kunt natuurlijk grijpen naar de energie repen en sport- of frisdranken maar er bestaan zeker echt gezondere en relatief snelle alternatieven, zonder veel kostbare tijd op te geven. Dat zal op de golfbaan misschien een beetje ongemakkelijk zijn in het begin, maar je mede spelers zullen versteld staan hoe jij deze zomer moeiteloos en met zoveel energie en kracht staat te spelen. En waarschijnlijk willen ze nu ook jouw geheim weten.Zou het niet fantastisch zijn een zomer lang optimaal vitaal te golfen? Uit je hoofd te komen en minder gespannen te zijn? In Door in je lijf te komen door verschillende fysieke technieken en tools? En de rest van dit jaar 100% fysiek en mental sterk te staan en daardoor betere scores neer te zetten?

Dus, een wedstrijd die meer dan 4 uur duurt? Geen probleem. Een last-minute aanpassing in de swing die je wat spanning geeft? Laat maar komen. 18 holes zonder vermoeidheid golfen? Yes, absoluut! Je investering van alle swing lessen en nieuwe clubs terug verdienen deze zomer terwijl je heerlijk geniet van je golfspel? Je kunt het. Met deze praktische en direct toepasbare go-to-methoden navigeer jij deze zomer moeiteloos naar lagere scores, meer afstand vanaf de tee en simpelweg een stabieler golfspel.

DON'T: Tas dragen

DO: Trolley gebruiken

De tas dragen lijkt stoer en onschuldig maar niets is minder waar. De tas voor 18 holes dragen kan enorme schade aan de wervelkolom en zenuwsysteem en blessures veroorzaken. Als je sterk wilt worden, ga dan aan de slag in de sportschool met een programma dat voor jou persoonlijke situatie geschikt is. Gebruik niet het golfspel om “kracht” te trainen. Een trolley gebruiken spaart ook enorm veel energie uit je beter kunt focussen tijdens het putten en betere rotatie’s kunt maken tijdens de afslagen.

BONUS INSTRUCTIE VIDEO

DON'T: Sportdrank, alcohol, koffie tijdens/voor de ronde

DO: Elke hole water

Wist je dat je hersenen al alertheid verliest als je slechts twee procent te weinig water binnen krijgt? Het lichaam bestaat gemiddeld uit 70% water. Onze spieren en bindweefsel hebben water nodig om te overleven en succesvol te zijn. Uit onderzoek van TPI bleek zelfs dat milde uitdroging al lijd tot 12% kortere afstanden en 93% minder accuraatheid.

DON'T: Korte hoge ademhaling tijdens de ronde

DO: Rustige diepe ademhaling voor elke slag

Vaak zien we de ademhaling als een pure “fysiologische noodzaak” maar toch nodig ik je uit te experimenteren om bewuster te ademen tijdens de ronde. Dat kun je doen door even goed uit te ademenen of te variëren door alleen door de neus te ademen wat voor meer ontspanning zal zorgen, of juist heel goed het middenrif in actie te brengen door dieper naar de onderbuik te ademen. Al deze methodes zorgen ervoor dat de zuurstof wisseling op celniveau geoptimaliseerd word. Wil je ook meer mobiliteit? Dan helpt een goede ademhaling hier ook bij.

DON'T: Zitten wanneer je aan het wachten bent

DO: Dynamische strek oefeningen tijdens het wachten

We gaan golfen omdat we beweging leuk vinden, toch? Dus waarom zitten als je de tijd kunt gebruiken om wat rek en strek oefeningen te doen terwijl je staat te wachten. O en bonus, verwacht hierdoor gerust birdies!

BONUS INSTRUCTIE VIDEO

DON'T: Trolley trekken

DO: Trolley duwen

Het is voor het schouder gewricht enorm belastend om een trolley te trekken. Dit zal impact hebben op de beginhouding van je golfswing en rotatie mogelijkheden beperken.

DON'T: Niets of suikers eten tijdens de ronde

DO: Eten in de baan

Hou je energie op peil en bereid goed voor op 18 holes golfen. Kies voor licht verteerbare en voedzame snacks die je ongeveer elke 3 holes kunt benuttigen. Je darmen en spijsvertering zijn als het ware de graadmeter van hoe je lichaam er nu echt voor staat dus kies goed wat je eet. Zodoende ondersteun je jouw systeem beter en zorg je ervoor dat je niet alleen tijdens maar ook buiten het golfen je vitaal, energiek en niet uitgeblust voelt.
Wat ik helemaal begrijp is wanneer golfers met specifieke golf yoga en fitnesstraining aan de slag gaan, ze tegen allerlei vraagstukken aan lopen. Want welke oefeningen zorgen dat je flexibel blijft en controle wint? En wat doe je als je wel wilt trainen, maar ook nog allerlei (logische) twijfels hebt? Daarom vind ik persoonlijke begeleiding juist nu super belangrijk. Vragen of meer informatie over coaching mogelijkheden mail naar info@lpgolfperformance.nl.Liesbeth Pauwels

B. Kinesiology, University of British Columbia

Titleist Performance Institute certified

SuperSpeed Level 3 certified

Registered Yoga Teacher* Disclosure

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Nationaal Golfmagazine.

Vragen over dit artikel of samenwerkingen kunnen direct naar info@lpgolfperformance.nl

Fotografie: Ralph Reniers Media

133 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글


bottom of page