top of page

Vaarwel golfswing: dit is golf specifieke fitness training.

Bijgewerkt op: 1 apr. 2020


Golffitness is populairder dan ooit. Golfyoga is booming. Op de PGA & LPGA Tour is het fysieke component niet meer weg te denken. Competitiespelers hebben zich niet alleen op technisch vlak ingespannen tijdens de wintermaanden, maar vele zijn voor het eerst actief in de sportschool aan het trainen geweest. Ook op recreatief en clubniveau heeft het 'golffitness virus*' zich gespreid. Clubs willen hun leden actief houden door presentaties en workshops over fysieke ontwikkeling aan te bieden. Vele lokale clubs ontwikkelden programma's in samenwerking met TPI gecertificeerde professionals. Zou 2020 dan eindelijk hét jaar van golffitness zijn?

Het jaar waarin organisaties en teaching professionals actie ondernemen om het fysieke aspect te integreren maar vooral ook te omarmen? Het jaar waarin de fysieke kant van de sport meer aandacht zal krijgen dan de continue commerciële stroom van golftechnische gadgets? Het jaar waarin achterhaalde gevaarlijke trainingstechnieken los gelaten zullen worden?

Risico's

Ik hoop van wel. Ondanks het enthousiasme van vele golfers om met golffitness aan de slag te gaan, komen daarbij ook de risico's en blessures om de hoek kijken. Meer golfers in de sportschool betekent op dit moment dat meer golfers verkeerd trainen in de sportschool. Dit vloeit voort uit een (onbewust) gebrek aan kennis, kunde of foute instructies. En ik snap het wel, social media staat vol met golffitness oefeningen. Het is gewoon inspirerend om Phil Mickelson, Vijay Singh en Lexi Thompson keihard te zien trainen met hun fysieke coach. Ik spreek zelfs nog fysio's, golfpro's en fitnessinstructeurs die geloven in oude trainingstechnieken. Ik ben van plan deze vicieuze cirkel te doorbreken.
Stop het nabootsen van de golfswing in de sportschool!* Golf specifieke training betekent niet dat we tijdens de training swing-bewegingen maken. En al zeker niet op een onstabiele ondergrond. Dit is namelijk niet hoe overdracht van core-stabiliteit, balans en kracht plaats vindt in het lichaam. Het is een groot misverstand dat golffitness training er 'golfachtig' uit zou moeten zien. Het gaat hier om oefeningen waarin men de swing nabootst (rotatie oefeningen), met bijvoorbeeld elastieken, een zware bal of zware gewichten. Evenals swings met een club of gewicht in de handen gemaakt op een Swiss of Bosu bal. Deze type oefeningen kunnen schadelijk zijn voor de wervelkolom en de swing, ondanks de beste bedoelingen. Het is een oud misverstand over training.In mijn coaching visie maak ik de keuze tussen rotatie of kracht. Rotatie kun je trainen en kracht kun je trainen. Deze 2 samen combineren is een kant en klaar recept voor blessures voor 90% van de golfers. De beste manier om het lichaam te trainen en blessures door overbelasting te voorkomen, doen we middels kracht en yoga training. De lichamelijke capaciteit nodig voor de golfswing is aanzienlijk. Maar zodra je ook nog verder wilt slaan en je handicap wilt verlagen, eis je nog meer van het lichaam.
Programma


Maar hoe zorg je er dan voor dat je de juiste oefeningen weet? Anti-rotatie, balans, flexibiliteit, kracht of – als je dat al doet – explosiviteit? Goede vraag, waar ik me helemaal in heb gespecialiseerd en je graag bij help. Een goed trainingsprogramma begint altijd met oefeningen die geschikt zijn voor jouw situatie en lichaam, waar je middels een TPI screening achter komt. Vaak zien deze oefeningen er niet zo 'stoer' uit en lijken deze op eerste blik heel erg simpel. Vergis je echter niet in de intensiteit en effectiviteit. En daarom nodig ik je uit want iedereen kan het ervaren. Het belangrijkste is dat je de eerste stap neemt, en die heb ik nu nog makkelijker gemaakt.
Alle lezers ontvangen gratis toegang tot mijn wekelijkse Live GolfYoga TPI sessies de hele maand april. In deze 60 minuten durende sessies begeleid ik je door krachtige bewegingsoefeningen die je zullen helpen om algemene stijfheid te verminderen, de golfspieren en –bewegingen te verbeteren, te ontspannen voor een goede nachtrust en rugpijn te verlichten. Je bent van harte welkom.


In 2020 bied ik gemotiveerde golfers de kans om in mijn golf fitness programma van start te gaan. Dit is de enige mogelijkheid om met mij 1 op 1 aan de slag te gaan. Direct opgeven of meer informatie stuur mij een mailtje naar info@lpgolfperformance.nl .
Liesbeth Pauwels


B. Kinesiology, University of British Columbia

Titleist Performance Institute certified

Registered Yoga Teacher* Dit artikel verscheen eerder (voor de corona crisis) en is in samenwerking met Nationaal Golfmagazine.

Vragen over dit artikel of samenwerkingen kunnen direct naar info@lpgolfperformance.nl

Fotografie: Liesbeth Pauwels & Ralph Reniers Media


204 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page