top of page

Hoe het allemaal begon...


Beste golfer,

Het was een zonnige zomerzondagochtend in Zuid-Spanje (Campoamor). Net voordat de echte hitte begon. Het gras was net gemaaid en de sproeiers stonden nog aan. Ik ging op golfles met mijn vader, iets wat we in de zomer met de hele familie deden. Alleen, ik had er nooit mijn draai in gevonden. Ik was heel actief in de paardensport en vond het golfen eerlijk gezegd saai. Ik hield van iets meer actie. Tja, dat krijg je wel met paardrijden ;)

Vallen

Toen ik actief wedstrijden ging rijden (jumping) met mijn paard was de conclusie al snel gemaakt van mijn coach... "LiebsethJE moet sterker worden!". Ik had fysiek te weinig power om mijn paard onder controle te houden. Dus ik kreeg een set dumbells. Ik was toen net 9 jaar en zo begon eigenlijk langzaam mijn interesse ook te groeien om mezelf fysiek sterker te maken om beter te worden in de sport die ik zo graag deed.

Daarnaast had ik nogal een "wild" paard dat met mij graag aan de loop ging, en mij er elke training (met plezier) af wierp. haha! Op een gegeven moment zei mijn coach..."Liesbeth, zodra je 100 keer gevallen bent, dan ben je een goeie ruiter". Dit stimuleerde mijn mindset zo positief dat ik zo letterlijk heb leren "vallen en weer opstaan". Een hele mooie (levens)les die ik later tijdens het golfen vaak heb toegepast en nu nog steeds toepas als coach.

Zuid-Spanje

Maar ik miste bij het golfen diezelfde enthousiasme en drive. Totdat…

Op 12-jarige leeftijd sloeg ik in Zuid-Spanje de perfecte bal. Je kent het wel, een kraakhelder geluid, makkelijke draai, goeie eindhouding en een rechte bal waarvan je weet; deze is echt perfect geraakt. En toen wist ik het… dit is fantastisch! I was hooked! In de jaren daarna ging mijn golfspel vooruit en speelde ik wedstrijden tot het moment dat ik steeds vaker pijn aan mijn schouders kreeg. Het was zelfs zo erg dat ik uit enkele wedstrijden heb moeten stappen. Nou daar ging mijn LPGA droom. Meer golflessen en coaching, nieuwe clubs, het hielp niet om mijn spel en klachten te verbeteren. Ook de oefeningen die mij in de sportschool door de trainer waren aangeraden hielpen niet.

Bijzondere pro

Gelukkig ontmoette ik een bijzondere golfpro. Achteraf gezien de enige die zich in zijn tijd had verdiept in golf en fitness. Hij begeleidde al diverse spelers in de jeugdtop in Spanje en was een echte Scandinavische Viking. Zijn naam? Ivar. Hij zei: ’Liesbeth, come to the gym, you will get super strong’. Mijn hoofd dacht… ja, maar dat is niet goed voor mijn spel en misschien gaat dit mijn swing wel verpesten, en ik weet niet zoveel over fitness. Ik had behoorlijk wat angsten. Desondanks besloot ik naar Ivar te luisteren. Het feit dat hij er letterlijk en figuurlijk als een Viking uitzag, hielp wel mij te overtuigen. Na zes maanden trainen beleefde ik eindelijk verbetering in mijn spel en behoorde mijn schouderpijn tot de verleden tijd. En dat was tevens het moment waarop ik wist wat mijn missie zou zijn: een gezonde fitte golfgemeenschap door specifieke fysieke training.

Long Drive Kampioen

Nadat ik fysiek aan de slag ben gegaan in de sportschool, begon ik ook verder te slaan. Als gevolg was het toen in 2006 dat ik Spaans Long Drive Kampioene werd. Hiermee werd ik uitgenodigd voor het Europees Long Drive Kampioenschap, dat in Amsterdam werd gehouden. Dit was een fantastische ervaring!!

Canada

Als 18de jarige vertrok ik (helemaal alleen) naar Canada om daar bewegingswetenschappen aan de universiteit van British Columbia te studeren en ging in de leer bij 's werelds beste rotatie fitnesscoach, Jason Glass. Hij leerde mij hoe ik andere golfers kon helpen om vanuit hun fysieke mogelijkheden te gaan werken. Ik absorbeerde alle ontwikkelingen en trends op het gebied van golffitness in Noord-Amerika en vormde zo mijn visie. Nu, een decennium later, sta ik hier en ben ik trots zoveel golfers al te hebben geholpen naar meer plezier, minder klachten en betere prestaties tijdens het golfen.

Overtuiging

Of je nou gevorderde golfer, beginner, jeugd golfer bent of behoort tot de Masters, wat je doel ook is: iedere golfer heeft baat bij effectieve en regelmatige bewegingstraining. Dat is mijn vaste overtuiging. Een op maat gemaakt programma is een ingrediënt naar lange termijn oplossingen en succes. Maar vergeet niet dat de basis aspecten (goede hydratatie, voldoende herstel en rust, een optimale ademhaling) een enorme positieve impact kunnen hebben voor het voorkomen van allerlei blessures en aandoeningen.

Wil je meer informatie over workshops, presentaties of coaching vind je op mijn website. Er zijn nog enkele plaatsen voor de laatste workshops van 2018 beschikbaar. Dus meld je snel hier snel aan.

Ps. Aankomende koude winter kan er heel anders uit komen te zien voor jouw dit jaar...Ik presenteer jullie mijn golf vitaliteit RETRAITE.

Vragen? Don't be shy. Stuur mij een mailtje naar info@lpgolfperformance.nl

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door Nationaal Golfmagazine.


126 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page