top of page
  • Liesbeth

IN DE MEDIA | Soepele Heupen!


Golfers Magazine nr5 2016

FIT MET PAUWELS

Met ingang van dit nummer verzorgt Liesbeth Pauwels exclusief voor Golfers Magazine fitnessinstructies. Liesbeth is eigenaar bij LP Golf Performance en doet niets liever dan golfers zo fit mogelijk de baan in krijgen. 'Ik geloof dat alle golfers pijnvrij zouden moeten kunnen golfer. Als je geen klachten hebt, speel je met zoveel meer plezier. Fitness en yoga kunnen je hier goed bij helpen. Op een leuke en efficiënte manier bewegen terwijl je tegelijkertijd bezig bent met golf. Voor jonge topgolfers ben je dan vooral bezig met explosiviteit en kracht, maar ook met motorische vaardigheden. Terwijl je als je wat ouder bent en minder mobiel vooral probeert je lichaam goed te onderhouden om zo lang mogelijk van de sport te kunnen genieten.'

Heupmobiliteit is de basis van je algehele mobiliteit. Je bil- en heupspieren zijn je 'powerhouse'. Als je deze goed kunt bewegen, als deze sterk zijn, voorkom je veel problemen. Met name je rug zal je dankbaar zijn.

Heupcirkels:

Ga op je handen en knieën zitten in een actieve maar niet te gespannen houding. Veel mensen hebben de neiging om naar voren te leunen op hun handen, maar blijf echt rechtop zitten. Laat je lichaam niet toe de beweging te gaan compenseren, dus ook niet je rug hol maken. Til je been iets op en draai vanuit de heup complete cirkels. Doe dit 10 keer met je ene been en 10 keer met je andere been. Zowel linksom als rechtsom. Als je de oefening goed doet, dan voel je dit in de bilspieren, buikspieren, de bovenrug en schouders. Nog net niet overal dus ....

Hopdrops:

De hip drops zijn een uitstekende oefening om mee te beginnen. Je belast je rug niet omdat je ligt, maar je rekt je heupen en wervelkolom voorzicht op.

Ga op je rug liggen met je knieën omhoog, je voeten minimaal schouderbreedte, en je armen ontspannen. Breng rustig je knieën van links naar rechts. Herhaal 10 keer naar beide kanten. Let op: forceer niet. Het gaat er echt om dat je dit rustig en naar je mogelijkheden doet.

Butterfly Stretch:

Bij deze oefening ligt je wervelkolom helemaal op de grond en ook je bilspier moet de grond raken. Hoe minder mobiel je heupen zijn, hoe verder je van de muur vandaan ligt. Ontspannen is de sleutel. Het gaat niet om het voelen van druk, maar rustig liggen en ontspannen ademhalen. Laat je armen ontspannen op je knie rusten of leg je handen op je buik en adem daar naartoe. Hou deze pose gerust een paar minuten vast. Ontspan!

Wil je wat meer het gevoel hebben dat je aan het werk bent? zet met handen druk op je knieën en werk met de knieën tegen. Op deze manier worden je core en bilspieren meer geactiveerd.

Alle oefeningen zouden op een gecontroleerde manier uitgevoerd moeten worden, in een veilige omgeving en binnen de fysieke mogelijkheden die individueel bepaald zijn. Daag jezelf uit, maar accepteer geen pijn tijdens je training. Neem bij vragen contact op met een (My TPI) gecertificeerde coach.

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page