top of page

Doorgaan met trainen of rust inplannen en herstellen?


Beste golfer,

Je gaat golfen en krijgt pijn en neemt daarna ibuprofen om te herstellen. Of je neemt ibuprofen al voor je de baan op gaat om de ronde gewoon door te kunnen komen zonder al te veel klachten.

Je doet zware kracht- en cardiotrainingen, zonder strekken. Je gelooft dat een succesvolle sportsessie pas geslaagd is wanneer je daarna een goede hoeveelheid spierpijn ervaart.

Al deze situaties komen vaak voor en kunnen niet alleen leiden tot een neerwaartse spiraal in prestaties, maar doen ook de kans op blessures en burn-out exponentieel toenemen. Als dit voor jou herkenbaar is, probeer dan actief herstel als onderdeel van jouw trainingen te maken en je zult direct ervaren hoe jouw prestaties, energie niveau en welzijn zullen verbeteren.

Cooling Down

Ik hoor je al denken… Golf is toch een ontspannende sport en niet intensief op het lichaam? Daarvoor hoef ik toch geen cooling down te doen? Helaas, niets is minder waar. Golf is een gecompliceerde sport omdat het over een aantal uren wordt gespeeld, op een relatief lage intensiteit met om de paar minuten een zeer explosieve eenzijdige rotatiebeweging met hoge intensiteit en hele stabiele gebalanceerde chipping/putting slagen. Daarnaast spelen we in een ronde maar 18 keer op een gelijke ondergrond zonder helling. Wist je trouwens dat we op moment van impact gemiddeld 6 keer ons eigen lichaamsgewicht in druk op de wervelkolom brengen?

De cooling down wordt toegepast met als doel het prestatievermogen te bevorderen. Door een effectieve cooling down worden de lichaamstemperatuur en de neurale activiteit genormaliseerd. Daarnaast worden de geproduceerde afvalstoffen, zoals lactaat (de verzuring) afgebroken.

Merk je geen vooruitgang meer?

Door het overslaan van een cooling down, worden niet alleen de spieren strammer en wordt de zuurstoftoevoer beperkter , er is ook meer risico op overtraining.

Hier zijn enkele indicaties en symptomen van overtraining:

  1. Normaal gesproken heb je altijd zin om te trainen maar je kunt nu de motivatie niet meer opbrengen om te sporten

  2. Als je normaal altijd veel traint maar je nu vermoeid voelt en niet meer goed slaapt, veel afvalt, of geen trek meer hebt

  3. Je behaalt geen resultaat meer of merkt geen verbetering in je techniek/kracht/stabiliteit/conditie

Wat is actief herstel ?

Een goede herstelroutine na de ronde is een cruciaal onderdeel voor elke golfer. Vanuit fysiek oogpunt is het doel van een herstelroutine om het lichaam terug te brengen naar een basisniveau. Dit kan zijn vanuit een posturaal standpunt, een voedingsstandpunt en zelfs een neurologisch standpunt. Het resetten van de zenuwstelsel en van de energieniveaus zal de accumulatieve vermoeidheid van het lichaam tijdens competitie en trainingen verlagen.

Foto:Crossfit Leiden

Welke methodes en voorbeelden kun je allemaal toepassen in een actief herstel proces?

  • stretching en yoga

  • ademhaling

  • voeding aanpassen

  • foam rolling

  • cryotherapie

  • slaap verbeteren

  • extra hydratatie

Andere voorbeelden van actief herstel zijn: wandelen in de natuur, dansen, licht zwemmen, mediteren, eenvoudig kort spel, niet-competitief tennis, enz.

Actief herstel moet leuk, plezierig en niet-competitief zijn. Het bevordert gelukkige en anti stressvolle gevoelens. Actief herstel zal je verjongen, je mojo en energieniveau verhogen, je hoofd leeg maken en je goed doen voelen.

Actief herstel is een belangrijk maar ook vaak vergeten aspect voor constante golfprestaties. In de komende periode zal ik over deze verschillende herstel methodes schrijven en wetenschappelijk bewezen, praktische en gerichte tips meegeven, zodat je extra sterk en flexibel het nieuwe seizoen in kunt gaan!

Wil je direct aan de slag met de warming up & cooling down routines, dan is aanstaande workshop op zaterdag 30 maart voor jou! Meer informatie en aanmeldingen kan via DEZE LINK.

Wil je liever privé coaching of een privé workshop voor jou team, dat kan ook. Stuur ons dan een mailtje naar info@lpgolfperformance.nl en samen bekijken we de mogelijkheden.

​​SMLXL

Dit artikel is in samenwerking met Nationaal Golfmagazine.

99 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page