top of page

Plezier en ontwikkeling op lange termijn ? Onmogelijk zonder deze 8 tips!


Kinderen zijn constant aan het veranderen. Groei spurts, attitude veranderingen en ontwikkelingen van persoonlijkheden maken het uitdagend om hun bij te houden. Doch, Kinderen zijn kinderen! En dat mogen wij als coach, en ouder, niet vergeten. Kinderen zitten vol met nieuwsgierigheid, passie voor kleine dingetjes en zijn een spons die informatie op neemt, elke dag weer. Wanneer we ouder worden, worden we ook steeds minder nieuwsgierig, en daarom ook vaak minder risicovol als het om ontdekken gaat.

Hieronder 8 direct toepasbare manieren voor coaches en ouders van jeugd sporters. Vanuit mijn ervaring en extensieve research en literatuur heb ik deze voor jullie samengesteld. Deze zijn niet in specifieke volgorde omdat ik ze allemaal even belangrijk acht en geloof dat ze allemaal met elkaar verbonden staan.

1. We all want to have fun!

Het aantal jonge golfers dat uiteindelijk full time professioneel golft als beroep is minimaal. Daarom is het belangrijk dat kinderen plezier hebben in het spel, de trainingen en wedstrijden zodat waneer hun atletische carrière over is ze met name de mooie en leuke ervaringen zullen herinneren, en niet alleen de overwinningen. Iedereen wilt plezier ervaren. Ook willen we allemaal genieten van wat we doen. Jonge atleten zijn niet anders. Mijn collega van TPI, Milo Byrant, beschrijft dit fantastisch: " In fact, it is in our biology. We are wired for fun.".

2. Encourage Failure

"I've failed over and over again and thats why I succeed". Michael Jordan

Er is geen groei en ontwikkeling zonder falen. Leer je kind dankbaar te zijn voor de fouten. Het is een noodzakelijk deel van het process. Zonder tegenspoed is het bijna onmogelijk om grit of veerkracht op te bouwen. Met de woorden van de genormeerde wetenschappelijk talent ontwikkelaar en schrijver van "The Talent Code", Daniel Cole, " If I were to create a perfect golfer I would start by giving them grit and a growth mindset. It's not the seasoning in this recipe, it's the steak."

3. I love to watch you play

Deze 6 woorden, "I love to watch you play", is wat jouw kind jou wilt horen zeggen. Je moedigt ze aan, begeleid en complimenteert en probeert zelfs suggesties voor verbetering te bieden. We willen allemaal het beste voor onze kinderen, maar is dit wel de beste manier ? Ik adviseer ouders om onvoorwaardelijke waardering uit te spreken onafhankelijk van prestaties en resultaten.

"Those six simple words might be the secret to your child’s life long passion. So next time you’re about to offer up another observation from the sidelines, step back and say " I love to watch you play.” MyTPI co-founder Dave Phillips.

4. Move Together

Samen met de hele familie een spel spelen, of het nu ganzenbord is of voetbal op het strand, het versterkt jullie unieke band. Het is belangrijk dat ouders opzettelijk praten met hun kinderen over de jeugdsport ervaring. Echter, maar al te vaak betekent dat de ouders praten en het kind luistert; het is beter wanneer de kinderen ook praten en ouders ook luisteren. Door activiteiten los van de golf samen te ondernemen kan dit voor kinderen een kans geven om hun gevoelens en gedachtes met je te delen. Met name bij jongens is dit van toepassing omdat hun tegen een directe-volwassen (en serieuze) conversatie vaak weerstand bieden.

5. Force of Nature

Golf word buiten gespeeld en dat is super gezond !! Een buitensport beoefenen geeft vele voordelen. De natuur inspireert creativiteit bij kinderen omdat het een intensief gebruik van alle zintuigen vraagt en stimuleert.

"Nature calmed me, focused me, and yet excited my senses."

Nieuwe studies suggereren dat blootstellen aan de natuur het symptoom ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) zou kunnen verminderen. Ook zou de cognitieve capaciteiten van de kinderen en de weerstand tegen negatieve stress en depressie verbeteren. Meer informatie hierover kun je lezen in het boek "Last Child in the Woods" Saving our childeren from nature-deficit disorder, door Richard Louv.

6. Athletes First

Het Titleist Performance Institute doet veel onderzoeken naar junior development en hun research laat duidelijk zien dat multi-sport sporters beter voorbereid zijn voor een toekomst in golf. Golf is een dynamische sport en geen vroege specialisatie sport. Daarom is een athletish fitness programma ideaal geschikt voor jonge golfers. Het is leuk programma met een creatieve benadering van alle fysieke gebieden dat de athletishe capaciteiten verbeteren. TPI co-founder Dave Philips verteld ons dit: "By developing as an athlete first and a golfer second we believe that your chances for success and playing the game for a lifetime greatly increase."

7. Golf Parent for the Future.

Ben je als "golf ouder" nog op zoek naar meer informatie over het belang van jouw rol in een positief en gezonde ontwikkeling van je kind ? Het boek Golf Parent for the Future, geschreven door Lynn Marriott en Pia Nilsson, is een basis houvast voor alle ouders.

8. Have Patience

Net zoals alle dingen die de moeite waart zijn, kan progressie in sport tijd in beslag nemen. Wees geduldig met jouw jonge sporters en golfers. Geniet van alle verschillende fases van hun ontwikkeling.

"Coaching is unlocking a person's potential to maximize their growth" John Whitmore

Naar aanleiding van het US KIDS LOCAL TOUR KICK OFF EVENT blog ik komende weken over jeugd & fysiek. Op zaterdag 25 februari is er een fantastisch leuk golf kids evenement op The Dutch.

Ben jij er ook bij ? Ik kijk er naar uit je daar te zien.

TPI JUNIOR level 3 certified

Meer weten over fysieke golf training voor jouw kind ? Stuur mij een berichtje op info@lpgolfperformance.nl

Samenstelling: Liesbeth pauwels

Resources: MyTPI.com

Fotografie: Ralph Reniers Media

36 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page