1. Golffitness is alleen geschikt voor professionals
Studies tonen aan dat het aantal golfblessures toeneemt met de bekwaamheid van de golfer. Ondanks dat er bij pro’s dus meer blessures ontstaan, ligt het risico vaak hoger bij amateurs. Amateur golfers lopen meer risico door het gebrek aan een goede warming up, door geen consequent en effectief persoonlijk fysieke ondersteuning of trainingsplan te hebben, en door het dragen van de tas in plaats van de trolley te gebruiken. Verder hebben de meeste amateur golfers een gewone baan want ze golfen immers niet om de kost te winnen. Dit wil zeggen dat deze groep gemiddeld veertig uur per week zit, en dus helemaal of bijna niet beweegt. Als er tijdens het werk word bewogen, is dat meestal naar voren of naar achteren en weinig of niet in een andere richting. Daarom vind ik het 10.000 stappen per dag doel voor golfers ook niet voldoende. Dat laatste is juist waarom golf fitness training een essentieël onderdeel van een enthusiaste actieve golfer zou moeten zijn.
Tijdens de golfswing maak je bewegingen in het frontale, sagittale en transverse vlak. Dat in combinatie met de onnatuurlijke, eenzijdige en snelle explosieve beweging van je swing legt een hypotheek op de wervelkolom en lichaam. Vooral als je de hele week hard gewerkt hebt, niet fysiek getraind hebt, geen rust hebt gehad en dan op zaterdagochtend, na twee kopjes koffie zonder fysieke warming up je eerste drive afslaat… Ik zeg: good luck!
Om dit even in perspectief te brengen: de PGA Tour professionals starten gemiddeld drie tot vier uur voor hun ronde al met het warm en losmaken van hun lichaam. Deze topsporters zetten dan wel meer druk op hun lichaam, maar ze onderhouden hun lichaam in vergelijking wel beter om blessures te voorkomen.
De moderne professionele tour golfers zijn net als F1 racewagens. In het off season worden hun lichaam en geest compleet klaargestoomd. Tijdens het seizoen hoeven er nog weinig grote veranderingen aan gebracht te worden, dan is het kwestie van hun banden vers te houden en de motor goed te laten draaien. Bij recreatieve golfers is er meestal iets beter dan niets.
2. Krachttraining maakt golfers stijf en verminderd souplesse in de swing
Sinds wanneer werd sterker worden een negatief iets? Goede krachttraining moet worden gecomplementeerd met mobiliteit en core werk. Als je beter kan bewegen door grotere bewegingsmogelijkheden en je zwaardere gewichten juist kunt opheffen zonder pijn, waarom zou jou stoppen? Kracht training is essentieel in het fysieke trainings programma voor een golfer. Daarnaast bouw je met ook yoga heel veel kracht en stabiliteit op. Dat is iets waar ik je mee help in mijn online training programma.
Ik schreef over dit onderwerp ook onderstaande artikelen over. (klik op de foto om naar het artikel te gaan)
3. Om te beginnen met golf fitness moet ik eerst meer conditie, flexibiliteit, een lagere handicap en/of energie hebben.
De golfswing is van nature een zeer explosieve en roterende beweging. Als een handicapper van 15, twee keer per week 18 holes speelt, zal hij tussen 55 en 60 volle swings in die ronde maken. Voeg twee oefenswings per swing toe en je hebt tussen de 165 en 180 eenzijdige rotaties per ronde! Na twee keer per week te spelen, is dat ongeveer 360 rotaties (als je je handicap speelt). Voeg nu elke week een driving range sessie van vijftig ballen toe. Dat brengt het totaal in een week naar meer dan 400 swings!
Dus waarom zou je wachten met het starten van trainen? Waarom wachten op klachten en blessures in plaats van preventief aan de slag te gaan en daarbij ook nog eens je score te verbeteren.
Ook is het niet te vergeten dat als je juist ambities hebt om op je beste vermogen te spelen of wanneer je je wilt aansluiten bij een nationale of internationale Tour, dat het fysieke component niet meer weg te denken is. DeChambeau verandert golf. Ja, er wordt veel gedebatteerd over wat zijn driving-afstand doet met het traditionele ontwerp van banen en de tradioionele swing techniek. Ja, het is onmogelijk dat een aspirant-jonge professional de PGA of LPGA tour zal bereiken als ze geen holistische benadering toepassen die het trainen van lichaam en geest om op maximale capaciteit te presteren integreert.
4. De golfswing is statisch / golfen is geen sport
Ik kan gerust zeggen dat de 150(!!!) artikelen op mijn platform een bijdrage leveren aan het ontkrachten van dit misverstand. Dus veel leesplezier ;)
En toch vergeten we vaak dat golfers power atleten zijn! Uiteraard heeft de ’old-school golf’ traditie hier zeker mee te maken. Golf is niet altijd beschouwd als een sport, laat staan als een atletische sport. Dit is gelukkig veranderd en we zien nu playing pro’s met gemiddelde clubsnelheden van over de 120mph. Kijk maar naar Bryson DeChambeau.
Verder is de volgorde van kracht genereren dezelfde als de volgorde die we zien in werp- en rotatiesporten. Denk aan baseball pitching, speerwerpen en boksen. Dit zijn allemaal ongelooflijke atletische bewegingen die eisen dat hoge niveau’s van explosiviteit met succes worden uitgevoerd. De golfswing is niet anders. Tijdens de training moet worden geprobeerd de kwaliteit en snelheid van de sequentie die we gebruiken om kracht te genereren, te verbeteren. Niet te vergeten dat kracht ook verbeterd kan worden als er gewerkt wordt aan mobiliteit, stabiliteit, coördinatie en balans afhankelijk van de fysieke mogelijkheden van de golfer.
5. De golfswing traint men door golfswing achtige bewegingen te maken met medicijn ballen of zware gewichten
De vooruitgang en bekendheid van golffitness is de afgelopen jaren dramatisch toegenomen. Golffitness en golfyoga programma's komen dus steeds vaker voor, maar dit betekent niet dat de oefeningen precies de swing moeten nabootsen. Verschillende oefeningen kunnen in een golfspecifiek programma worden opgenomen, maar zullen over het algemeen rond mobiliteit, stabiliteit, balans en kracht zijn ontworpen.
Dat bespreek ik uitgebreid in detail in de volgende artikelen:
(klik op de foto om naar het artikel te gaan)
Als je dit leest is de kans groot dat je graag het maximale uit jezelf wilt halen. Jij verlangt naar een golfspel dat voldoening brengt en waarin je plezier ervaart. Jij verlangt naar een lichaam dat soepel & explosief kan swingen en na 18 holes nog fit genoeg is om met de (klein)kinderen te spelen. Om een andere sport naast golfen ook te beoefenen zonder dat je je beperkt voelt in energie. Om met je gezin golf reizen te kunnen maken. Naar clubkampioen in jouw categorie te zijn. Of om zonder fysieke klachten je handicap blijven te verlagen. Om jezelf te blijven uitdagen en te genieten van het multimodaal & dynamisch leer process. Je verlangt naar maandag spontaan te golfen, omdat je daar zin in hebt en jouw gezondheid dat toelaat.
Mijn advies aan jou: maak een actieve golf levensstijl jouw doel. Met dat help ik je in mijn online training Fundamental Routines en in mijn High Performance Program. De Fundamental Routines zijn er voor je op weg te helpen. Mijn High Performance Program is om naar het volgende niveau te gaan en is inclusief mijn persoonlijke begeleiding.
I’m a golf performance coach.
But I don’t just coach my clients on how to win in tournaments and in life. I mentor them how to use their body and mind on the golf course and how to play from their innate potential.
I intend to provide golfers a different way of thinking or feeling about how they play the game and how they use their body & mind on the golf course.
I am not your average movement coach or personal trainer.
Bridging the gap between the body, the mind and the game. That’s what I do, and it’s where the return of investment for the golfer is tripled, longevity is doubled and their quality of life is enhanced greatly.
Comments