Hoeveel van jullie hebben wel eens een golf blessure opgelopen na de zomer ?
Hoeveel van jullie kennen iemand die een golf blessure heeft opgelopen ?
Precies, heel veel !! Ik krijg zelf dagelijks de vraag over opgelopen blessures en meer dan naar de fysiotherapeut toesturen kan ik niet doen. Wat ik wél kan doen is ervoor zorgen dat er geen blessures meer worden opgelopen. Juist, preventie ipv genezing. En laten we eerlijk zijn...alles om pijn te voorkomen, zowel in je lichaam als in je portemonnee.
Telkens hoor ik ze zeggen: "mijn kracht en flexibiliteit neemt af tijdens de zomer maanden en voel me weer terug bij af." Specifieker zelfs, tijdens het wedstrijd seizoen krijgen ze last van vermoeidheid, verlies van flexibiliteit en uithoudingsvermogen. Deze symptomen kunnen allemaal bijdragen aan blessures. En sterker zelfs, deze symptomen zijn meestal pas te herkennen op het moment dat je pijn hebt en het eigenlijk al te laat is. Herken je dit ook ? Heel logisch eigenlijk.
Onderzoeken laten zien dat 16% van amateur golfers minimaal één of meerdere golf gerelateerde klachten en/of blessures oploopt per jaar. In een ander studie werd een correlatie bewezen tussen speeltijd op de green of driving range en hogere aantal blessures.
Overbelasting in de zomer maanden.
Dit fenomeen komt door het feit dat we in de zomer veel meer golfen, enorme verhoogde inspanning vragen van ons lichaam en te weinig tijd spenderen aan onderhoud van het lichaam. Oftewel, door de druk van wedstrijden, en non stop te golfen, creëer je een ongebalanceerde spanning (eenzijdige spierspanning, geen/nauwelijks hersteltijd en verzuring) op je spieren. Daardoor worden je spieren automatisch korter, stijver, zwakker en gevoeliger om geblesseerd te raken. De ademhaling word ‘shallow’ en minder zuurstofrijk. Helaas zul je vaak merken dat tijdens dit process de vermoeidheid toeslaat, je spiermassa verliest en je balans letterlijk en figuurlijk kwijt bent. Denk aan drukke wedstrijd-reis schema’s, prestatie druk, te weinig slaap en geen voeding routine meer, andere weersomstandigheden etc. Dit alles in combinatie met geen (of te weinig) herstel technieken toe te passen in de zomer kan dus echt fataal zijn. Ondanks dat golf amper acute traumatische blessures veroorzaakt, komen de meeste chronische blessures voort vanuit de overbelasting. En zijn ze dus te voorkomen !!!!
Maar dit is niet alles..
De overbelasting blessures komen ook voort uit geen consequente effectieve en solide warming up voor het spelen en het continue dragen van de tas tijdens je rondes. Hierop ligt ik je graag nog een andere keer toe. Maar hoe zit het dan met die overbelasting ?
Desondanks je in de winter hebt getraind in de gym blijft de kans groot wanneer je stopt met trainen in de zomer. De zomer maanden zijn ideaal om buiten te zijn en te golfen, ze zijn niet bedoeld om stappen te maken in je bewegingspatroonen (#gainz) maar deze maanden moet je wél gebruiken om je lichaam in conditie te houden !! Korte maar effectieve en intensieve fitness sessies binnen jou mogelijkheden zijn een must. Focus op het onderhoud van je coördinatie, conditie, beweeglijkheid en kracht. Mijn TIP: de Kettlebell is hier dé ideale tool voor !
Naar mijn mening is de enige manier bovenstaande problemen te voorkomen op tijd actie ondernemen en voorkomen. Daarom ben ik bezig met het organiseren van een zomer serie fit & yoga EN komt er op mijn blog ook een specifieke summer-workout routine. Houd dus mijn website in de gaten.
Kun je niet wachten ? Neem dan hier vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden of een advies traject.
Wil je ook werken aan jouw fysieke golfdoorbraak?
Neem dan hier contact op.
Comments