top of page

Mijn 5 favoriete lifehacks.


"Lifehack"?

Het woordenboek beschrijft: "een strategie of techniek om je tijd en je dagelijkse activiteiten optimaal te beheren op een meer efficiënte manier met als doel je levenskwaliteit te verbeteren"

Actieve golfers en sporters,

Het is EI-DE-LIJK lente!! Toch wel het moment waar elke golfer, in Nederland en omstreken, elk jaar weer naar verlangt! Eindelijk terug zomer greens, paraplus opbergen en.... Het begin van het wedstrijd en competitie seizoen.

Speciaal voor het aankomende wedstrijdseizoen geef ik je de beste tips om optimaal voor te bereiden. Bijzonder aan deze tips ? Ze zijn per direct toe te passen in je dagelijkse leven. Door je dagelijkse routine te optimaliseren krijg je meer energie, verbeter je je levenskwaliteit, heb je minder kans om geblesseerd te raken en breng je je golf score omlaag.

Dé beste manier om je lichaam voor te bereiden op competitie met deze 5 praktische tips.

  1. Drink voldoende water

  2. Slaap beter

  3. Rol je voeten

  4. Mediteer in de ochtend

  5. Rek & Strek

1. Drink voldoende water

Heb je vaak dorst ? Hoeveel water moet je nou per dag drinken? Tellen thee en koffie ook mee? Sportdrank geeft me toch weer energie op de baan? Mijn antwoord op al deze vragen is simpel: water water water.

Wanneer je dorst hebt, is je lichaam al in staat van dehydratie. Dehydratie kan onder andere voor concentratie en focus problemen zorgen. Dus wees je lichaam een stap voor en voorkom het “dorst” gevoel. Mijn tip: Schaf een bidon aan die je thuis kan vullen met gefilterd water. Goed voor het milieu en makkelijk overal mee te nemen, ook in je werk of golftas.

Wanneer je slaapt verliest je lichaam vocht dat gebruikt word om alle herstel processen in je lichaam te voeden. Dus begin de dag met 1 glas water, zodoende begin je je dag met een neutrale balans. Zelf zorg ik ervoor dat ik s'avonds al een glas water klaar zet, zo denk ik er meteen aan bij het opstaan.

De sportdranken zijn zo populair, vooral onder de kinderen. Maar helaas zitten deze kleurrijke “energie” drankjes vol met suikers en chemicaliën. Zodoende dat de positieve effecten van de mineralen en zouten in zo’n drankje, de negatieve effecten van de hoge suikergehalte niet overwegen. Kies dus altijd voor water!

2. Slaap beter

Super fit, energiek en uitgerust wakker worden?

Een goede diepe en fijne slaap begint al in de ochtend. Zorg voor voldoende daglicht (geen kunstlicht), beweging overdag en een donkere kamer s ‘nachts. Hiermee stimuleer je je slaaphormoon melatonine die verantwoordelijk is voor het herstel van je spieren en die tevens een krachtige antioxidant is.

Probeer eens het ontspanning mineraal magnesium voor het slapen gaan. Magnesium als anti-stress mineraal zorgt ervoor dat je dieper in de REM-slaap komt. Het helpt ook om al een uur voor het slapen gaan je dag af te bouwen. Dat kun je doen door een kop thee te zetten, pyjama aan te trekken of een lekkere warme trui, en misschien een boek te lezen. Als laatste raad ik echt aan om alle blauw licht (denk aan tv’s, ipad’s, laptops etc) 2 uur voor het slapen gaan te dimmen of liefst uit te zetten.

3. Rol je voeten

Begin de dag met een dansje… ja, een dansje onder je voeten. Bij je voeten zitten zoveel zenuwen dat het ontspannend werkt wanneer deze losgemaakt worden. Neem een golfbal en ga rollen. Rol alle kanten op totdat je voet helemaal los voelt. Doe daarna de andere kant. Deze mini voet massage stimuleert de bloedsomloop. Ook verhelpt het stramme hamstrings. Mijn favorieten voeten roller vind je hier.

4. Mediteer in de ochtend

Meditatie voor performance. YES !!! En nee, het is niets spiritueel. Het is pure bewustwording van je lichaam en geest. Succesvolle mensen zoals Tiger Woods, Oprah Winfrey, Tony Robins, Koby Bryant en Lebron James gebruiken het om betere prestaties te leveren. In mijn ochtendritueel doe ik 15-20 min aan meditatie (met Headspace).

Wat kan mindfulness nou betekenen voor een topsporter? Het helpt het trainen van de prefrontale cortex, het gedeelte van je hersenen die verantwoordelijk is voor een rustige en alerte state of mind.

Wil je meer hierover weten? Download Headspace, ideaal zowel voor nieuwe als ervaren liefhebbers voor mindful leven. Headspace word gebruikt door de beste universiteiten van de wereld. Ze onderzoeken de fysieke en mentale gezondheid, werk, sport en academische performance.

5. Rek & Strek

Als laatste puntje in je ochtend en avond routine: BEWEEG.

In de ochtend wil je je lichaam, spieren en geest wakker maken en voorbereiden op de dag. Dat kun je doen door energiekere yoga houdingen achterelkaar. Je lichaam wordt dan rustig warm en soepel, je beweegt vanuit je ademhaling. Hierdoor wek je positieve energie op en gaat je bloed stromen. De zonnegroet is hiervoor perfect. In deze instructie video leg ik de verkorte zonnegroet uit.

In de avond wil je je lichaam voorbereiden op een ontspannen en rustige slaap. Daarvoor kun je onderstaande yogaoefeningen het beste voor gebruiken. Deze rustige houdingen kun je enkele minuten vast houden. Dat maakt je ademhaling en geest rustiger. Door de rust val je vanzelf sneller in slaap.

Al deze praktische en handige tips houden je lichaam gezond en mega sterk ! Ga ervoor en het zal je golfspel helpen naar consistente en betere scores. Dat wil je echt niet missen.

Samenstelling: Liesbeth Pauwels

Fotografie hero foto's: Ralph Reniers Media

 

Alle oefeningen zouden op een gecontroleerde manier uitgevoerd moeten worden, in een veilige omgeving en binnen de fysieke mogelijkheden die individueel bepaald zijn. Daag jezelf uit, maar accepteer geen pijn tijdens je training. Neem bij vragen contact op met een (My TPI) gecertificeerde coach.

Wil je ook werken aan jouw fysieke golfdoorbraak?

Neem dan hier contact op.

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page